Prijavi pritisak

Zahtevi da se potpisom podrži određena izborna lista, da se garantuje siguran glas, obezbede kapilarni glasovi, da se prisustvuje mitingu ili nekom drugom događaju u organizaciji političke partije, neki su od najočitijih vidova pritisaka kojima su izloženi građani i građanke Srbije.

U periodu predizbornih kampanja pritisci se pojačavaju, o čemu svedoče izveštaji medija i izjave pojedinaca koji su se osmelili da o svojim iskustvima javno progovore. Sudeći po tome, pritiscima su najviše izloženi zaposleni u javnom sektoru i to pre svega oni koji su angažovani na određeno vreme i na privremenim i povremenim poslovima, kao i korisnici socijalne pomoći, nezaposleni, samohrani roditelji, pripadnici romske zajednice. Pored toga, sa raznim vrstama pritisaka, a često i verbalnih i fizičkih napada, suočeni su kritičari vlasti, članovi opozicionoh stranaka, aktivisti, novinari…

Pritisci se uglavnom mogu definisati kao različite vrste uslovljavanja, ucena, pretnji, naređenja, podmićivanja ili pak usluge, to jest neke koristi koja se obećava onima koji postupe kako im se preporučuje ili od njih zahteva. Sa druge strane, „neposlušni“ se suočavaju sa sankcijama, koje ponekad podrazumevaju i gubitak posla.

Kako se pritisci već godinama dešavaju, u našem društvu su na neki način normalizovani i javnost ih neretko doživljava kao uobičajene stranačke aktivnosti i deo domaće političke kulture, iako je vrlo često reč o krivičnim delima koja bi morala da budu zakonski sankcionisana.

Prvi korak da se kao društvo suprotstavimo ovim pojavama je da građani i građanke, koji trpe pretnje i ucene, izađu iz „začaranog kruga“ straha i ćutanja, da budu dobro informisani kako bi prepoznali različite vrste pritisaka i ohrabreni da svaki takav slučaj prijave.

Res Publika zato poziva sve one koji su lično izloženi pritiscima ili poznaju osobe koje imaju takav problem da nam se jave i ispričaju nam sa čim se suočavaju. Garantujemo anonimnost i zaštitu podataka i nudimo savetodavnu pomoć, u slučaju da se odluče da pritisak kojem su izloženi prijave.

Pišite nam na pritisci@respublica034.rs ili nas pozovite na broj telefona 061/1036776

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.