Pritisci na birače: niko nije imun

Shvatite ovu poruku najozbiljnije jer mora nas nekoliko da se pojavi tamo i moramo da predamo spisak ljudi koji će da idu, jer nam je tako naređeno. Shvatite to kao klupsku obavezu jer, nažalost, to je u interesu našeg tima, da bi mogli da zahtevamo nešto u budućnosti i da nam ne bi ukinuli i ovo malo sredstava što nam daju.

Ovo je samo deo poruke koju su pred veliki kontramiting Srpske napredne stranke, u maju 2023. godine, primili članovi Kluba američkog fudbala “Divlji veprovi” iz Kragujevca, a koja je danima kružila društvenim mrežama.

Predstavnicima ove ekipe, koja je do tada bila devetostruki šampion države, ostavljeno je da se sami u svojim redovima dogovore o tome ko će prisustvovati mitingu, ali im je jasno naznačeno da se očekuju na ovom događaju.

U porukama koje su dobili igrači prvog tima, ali i oni iz mlađih kategorija, navedeno je da niko nije oduševljen time, ali da poziv shvate kao obavezu. Istaknuto je i da će klub platiti sve troškove, kao i da treba da se jave prvenstveno mlađi igrači koji trenutno nemaju mnogo obaveza u klubu. Svima koji se prijave obećano je i 2.000 dinara i rečeno im je da je bitno da se ode u Beograd, a da tokom trajanja mitinga mogu da “izbleje” u glavnom gradu. Slična poruka, kako je napisano, poslata je svim sportskim klubovima u Kragujevcu.

Ove poruke izazvale su ogroman revolt kragujevačke javnosti, budući da je tada otkriveno da na ovakve, prećutne pritiske političkih partija, nisu imuni ni mladi sportisti.

Ono što je od ranije bilo poznato jeste činjenica da su na ovakve događaje uvek pozivani zaposleni u javnim preduzećima i lokalnoj samoupravi, pa takva praksa nije izostala ni tokom 2023. godine.

Prema pisanju kragujevačkih portala, pod posebnim pritiskom bili su radnici koji su već godinama angažovani po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima ili zapošljavani preko agencija. Kao preduzeće u kome su pritisci najčešće spominjani navođena je kragujevačka “Energetika”, a pisalo se da neposredni rukovodioci pozivaju zaposlene i sugerišu im da bi trebalo da se pojave na mitingu, jer će to biti dobro za njihovu karijeru. Kragujevačke redakcije pisale su da su im danima pre ovog događaja zaposleni u javnom sektoru slali poruke, mejlove i dolazili lično da ispričaju o pritiscima koje trpe.

Kako je tada licitirano, na kontramiting je iz preduzeća JKP Šumadija otišlo oko 450 radnika, a približan je bio i broj zaposlenih u Energetici.

Povodom ovih dešavanja ujedinjena kragujevačka opozicija je Osnovnom javnom tužilaštvu predala zahtev da preduzme sve zakonske radnje i zaštiti ljude zaposlene u javnim gradskim preduzećima.

Međutim, novinarski tekstovi pokazuju da kontramiting nije bio usamljen slučaj, već da su kragujevački radnici trpeli pritiske da dočekaju predsednika Aleksandra Vučića i na Sretenje, 15. februara. Vučić je tada povodom Dana državnosti govorio na svečanoj sednici Skupštine grada.

Zaposleni u javnim preduzećima su, prema pisanju portala Glas Šumadije, pozvani da se okupe u osam časova na desnoj strani Lučnog mosta. U poruci koju su im prosledili rukovodioci pisalo je “da dočekamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i damo mu podršku za zaštitu Srbije i Kosova, za očuvanje mira i stabilnosti, za bolji standard života”.

Prema pisanju portala Nova, u kragujevačkom “Vodovodu” pravljeni su spiskovi, a zaposlenima su upućivani “dobronamerni saveti” da će odlaskom sačuvati svoja radna mesta. U tekstu je navedeno i da radnici ne dobijaju otvorene pretnje da će dobiti otkaz ukoliko se ne pojave, ali da su zastrašivani reorganizacijom u preduzeću, u kome postoji višak zapsolenih.

Slična situacija desila se i u avgustu, kada su Kragujevčani organizovano otišli u Novi Sad na obeležavanje godišnjice “Oluje”. U JKP “Vodovod i kanalizacija” zaposleni su radili skraćeno do 15 časova, da bi stigli da pruže podršku predsedniku. U Novom Sadu su navodno ostali do 1:30 iza ponoći, a ujutru su morali da se pojave na svojim radnim mestima.

Ispred Hale Jezero, gde su čekali autobusi da odvezu Kragujevčane u Novi Sad, mogli su se videti zaposleni iz gotovo svih javnih preduzeća, ali i iz Univerzitetskog kliničkog centra, Sportsko poslovnog društva Radnički i lokalne samouprave.

Svi ovi primeri potvrđuju nalaze istraživanja koje je sprovela Crta, a koji ukazuju da se politički pritisci na građane dešavaju gotovo svakodnevno, a ne samo pred izbore. Međutim, činjenica je da se tokom izborne kampanje naročito inteziviraju. Zbog toga će Res Publika pratiti dešavanja u Kragujevcu i beležiti eventualne pritiske na birače, s obzirom na to da su za 17. decembar zakazani parlamentarni i lokalni izbori.

autorka Violeta Glišić

Res Publika poziva sve one koji su lično izloženi pritiscima ili poznaju osobe koje imaju takav problem da nam se jave i ispričaju nam sa čim se suočavaju. Garantujemo anonimnost i zaštitu podataka i nudimo savetodavnu pomoć, u slučaju da se odluče da pritisak kojem su izloženi prijave.

Pišite nam na pritisci@respublica034.rs ili nas pozovite na broj telefona 061/1036776

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.