Kasno budžet pred građane stiže

Res Publika pozdravlja odluku nadležnih da ove godine javna rasprava o Nacrtu budžeta grada Kragujevca za 2021. bude održana u periodu od 24. novembra do 2. decembra. Smatramo da je nakon godina skrivanja najvažnije odluke jedne lokalne samouprave od njenih građana i potpuno apsurdnih  poziva da se komentari i sugestije na predlog budžeta dostavljaju u dane vikenda, ovog puta napravljen pozitivan iskorak u nameri da se budžetski proces učini transparentnijim. Sem što je za javnu raspravu predviđeno gotovo devet dana, pohvalno je i to što su građani pozvani da dostave svoje predloge o prioritetima za finansiranje novcem iz gradske kase.

Ipak, moramo da primetimo da poziv za uključivanje građana u kreiranje budžeta grada Kragujevca za 2021. dolazi kasno, odnosno u trenutku kada je gotovo nemoguće uticati na određene budžetske stavke. To znači da je samo formalno ispunjen uslov o participativnom budžetiranju, dok suštinski, lokalna samouprava nije omogućila građanima da na pravi način učestvuju u procesu izrade budžeta. Da bi se to dogodilo, poziv za dostavljanje predloga ili sprovođenje ankete o prioritetnim projektima, morali su da budu objavljeni pre nekoliko mesci, odnosno pre nego što je kreiran i Gradskom veću dostavljen nacrt budžeta. Tome je trebalo da predhodi edukacija građana o značaju participativnog budžetiranja, kao i medijska kampanja koja bi pobudila njihovo interesovanje i podstakla ih da se uključe.

Zato uz zasluženu pohvalu za prekidanje dosadašnje loše prakse, gradskoj upravi upućujemo i poziv da se naredne godine zaista otvori za učešće građana, da na vreme uspostavi efikasne mehanizme za prikupljanje predloga, da adekvatno pojasni budžetske stavke, izvore finansiranja i sistem rashoda, kako bi čitav proces učinila transparentnim i održivim. Jedino tako pokazaće iskrenu nameru da građane uključi u proces donošenja odluka, a ne jeftin populizam, bez suštinskog značaja za demokratiju u lokalnoj zajednici.

1 thought on “Kasno budžet pred građane stiže”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.