Kragujevački mediji u službi građana: Javni prevoz u Kragujevcu – Ima problema, ali i unapređenja

Ritam grada

Nedavno se jedna Kragujevčanka otvorenim pismom koje je poslala na adrese pojedinih redakcija u gradu, požalila na loše iskustvo sa javnim prevozom. Ona je zbog kvarova na autobusima, dva dana zaredom kasnila na posao. Takve situacije, ako je suditi po anketi koju smo napravili sa građanima različitog starosnog doba, događaju se, ali nisu pravilo.

Zna nekoliko minuta da zakasni, ali su autobusi prilično uredni. Vidi se pomak poslednjih godina, odgovara na pitanje starija gospođa na autobskom stajalištu kod pumpe na Aerodromu.

Ona ističe da “retko žuri”, pa joj ni kašnjenja, kada se dogode, ne predstavljaju veliki problem. S druge strane, njena saputnica smatra da bi trebalo razmiiti o nešto drugačijem redu vožnje.

Moram da krenem ranije, kako bih na vreme stigla na posao. Obično dođem pola sata ranije, da ne bih čekala sledeće vozilo, jer onda preti opasnost da zakasnim. Nije se, zaista dešavalo, da zbog autobusa kasnim na posao”, kaže za Ritam grada.

Na istoj stanici i grupa srednjoškolaca. Nisu preterano raspoloženi za razgovor, ali kažu da kada je vreme lošije, hladno ili ima padavina, koriste besplatne karte kako bi otišli u školu. Uglavnom su učenici Prve tehničke škole, koja i nije daleko, pa kako ističu, kada je lepo vreme radije pešače.

Autobusko stajalište na Aerodromu (foto: ritamgrada.rs)

Anketa koju je sprovelo JKP “Šumadija” pokazala je da je više od 90 odsto korisnika javnog prevoza zadovoljno uslugom. U tom preduzeću, u Sektoru javnog transporta putnika, ističu i da kontinuirano vode računa o zadovoljstvu korisnika, kao i da planiraju uvođenje novina.

Na pitanja koje smo prosledili JKP “Šumadija” odgovore je u pisanoj formi prosledio rukovodilac Sektora javnog transporta putnika, Miloš Ćuić.

Ističe se da su anketu o zadovoljstvu uslugama javnog prevoza, krajem prošle godine, sproveli na sajtu preduzeća i u direktnoj komunikaciji sa korisnicima usluga.

U anketi je bilo ukupno 554 učesnika, većina- 402 putem sajta, a 149 učesnika se o uslugama javnog prevoza izjasnilo na terenu. Na pitanje da li su zadovoljni javnim transportom putnika 91,65 odsto učesnika dalo je pozitivnu ocenu, 7,80 procenata nije bilo zadovoljno uslugama, dok se 0,54 odsto nije izjasnilo”, navode u JKP “Šumadija”.

Ukoliko imaju zamerke na javni prevoz građani tom preduzeću mogu da se obrate pozivanjem korisničkog centra ili slanjem elektronske pošte.

Građani mogu da nam se obrate putem mejla saobracaj@jkpsumadja.rs ili telefonom na brojeve korisničkog centra 034/501-180, 060/2341050. Sve informacije vezane za red vožnje ili trase linija mogu dobiti na od dispečerske službe čije je broj 034/300-372, a informacije vezane za prodaju karata pozivom na 034/300-371, ističu u JKP “Šumadija”.

Autobus javnog prevoza u Kragujevcu ( (foto: ritamgrada.rs)

Kada je reč o ispravnosti vozila poslednju reč daju ovlašćeni tehnički pregledi. Da li se taj posao obavlja revnosno kontroliše nadležna policijska uprava. U JKP “Šumadija”  ističu da vode računa o drugim aspektima vožnje i njenom kvalitetu.

Sektor javnog transporta putnika nema ingerencije nad tehničkom ispravnošću autobusa. Kontrolišemo rad sistema za grejanje i hlađenje pri temperaturama ispod 10 stepeni, odnosno leti iznad 20 stepeni, ispravnost vizuelne i zvučne najave stajališta, WiFi sistem, video nadzor, čistoću voznog parka pre napuštanja vozila iz autobaze”, navode u tom preduzeću.

Da sistem funkcioniše, ističu, dokazuje i skoro milion validacija u vozilima javnog prevoza samo tokom prošlog meseca.

U martu 2023. godine imali smo 998.341 validiranje putnika u sistemu javnog prevoza. U ovom trenutku odlukom Skupštine grada Kragujevca pravo na besplatan prevoz ima nešto više od 39.000 korisnika po raznim osnovama, lica preko 65 godina starosti, đaci osnovnih i srednjih škola, trudnice, dobrovoljni davaoci koji su dali krv više od 75 puta, kao i sve kategorije osoba sa invaliditetom, navode u JKP “Šumadija”.

Javni prevoz u Kragujevcu ( (foto: ritamgrada.rs)

U tom preduzeću smatraju i da su za javni prevoz na teritoriji grada Kragujevca postavljeni visoki standardi, te da nastoje da ih održe, ali i unaprede.

Javni prevoz u gradu funkcioniše sa 24 gradske i 14 prigradskih linija, a prevoz putnika se odvija sa 65 vozila koja su u svakodnevnom radu i 8 koja su u rezervi, tako da na dnevnom nivou ostvarujemo 1.037 polazaka. Skoro sva vozila koja saobraćaju na teritoriji grada poseduju motore sa euro 4 i euro 5 emisionom klasom što u velikoj meri utiče na smanjenje zagađenja i na zaštitu životne sredine. Gotovo 80 odsto autobusa koji prevoze putnike u gradu su niskopodni, a zbog konfiguracije terena i uslova u saobraćaju postoji rizik da se ovakvi autobusi koriste na prigradskom području i u zaseocima. Većina niskopodnih vozila poseduje rampu za osobe sa invaliditetom koja se nalazi na srednjim vratima, ističu u JKP “Šumadija”.

Ko pevozi Kragujevčane?

Javni transport putnika u Kragujevcu organizovan je po modelu sistema javnog transporta putnika sa ograničenom konkurencijom, u kojem se dodela eksluznivnih prava (sa određenim rokom važenja) vrši na osnovu tenderske procedure, koja je otvorena za sve zainteresovane operatere koji se nadmeću za delove mreže sistema u okviru javne nabavke.

Sa gledišta organizacije, funkcionisanja i upravljanja sistemom javnog gradskog i prigradskog transporta putnika u Kragujevcu, postoje tri ključna aktera-subjekta, organi grada Kragujevca, JKP “Šumadija” – Sektor javnog transporta putnika i operatori, odnono prevoznici kojima je povereno obavljanje dela te komunalne delatnosti. Trenutno građane prevoze autobusi “Arive” I “Vulović transporta”.

autor Nenad Živadinović

Tekst je nastao u okviru projekta „Kragujevački mediji u službi građana – u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.