Kragujevački mediji u službi građana: Obnavaljanje gradskih ulica- Još na početku

Kragujevačke novine

Od ugovorenih radova na rehabilitaciji i održavanju saobraćajnica, u iznosu od 288 miliona dinara, urađene su tek dve ulice vrednosti 17 miliona. Razlog je što je još na snazi rad zimske službe i što tek predstoje radovi na kanalizaciji u centru grada, kažu nadležni u gradskoj upravi.

Кada je krajem prošle godine usvojen budžet grada Кragujevca za ovu godinu, od 10,5 milijardi dinara, za preko 7% veći od prethodnog, rečeno je da će u trošenju para prioritet biti unapređenje saobraćajne infrastrukture, pre svega, rehabilitacija ulica u najužem gradskom jezgru, ali i u prigradu i seoskim sredinama.
Za ovu namenu je iz budžeta izdvojeno 500 miliona dinara, što je za 200 miliona više nego godinu dana ranije, rekli su zvaničnici. Inače, za kapitalne investicije budžet je za ovu godinu predvideo 1,3 milijarde, pa se vidi da je deo namenjen ulicama i putevima gotovo polovina tog iznosa, iako se suma od pola milijarde ne može računati u kapitalne investicije, jer je jedan deo namenjen krpljenju rupa i tekućem održavanju.

Rupe i “zakrpe” na kragujevačkim ulicama

Nove kapitalne investicije u ulice bi, prema tome, bile rehabilitacija, što bi trebalo da znači presvlačenje ulica novim slojem asfalta, uz prethodno popravljanje infrastrukture ako je potrebno (kišna i fekalna kanalizacija i slično). Prema informacijama koje smo dobili od Gradske uprave za komunalne delatnosti, ugovorom o izvođenju radova na rehabilitaciji ulica (ranije se to nazivalo rekonstrukcija), u 2023. godini predviđena su sredstva u iznosu od 280 miliona dinara (sa uračunatim PDV-om). Tim ugovorom predviđeni su rehabilitacija, redovno i ostalo održavanje gradskih ulica i opštinskih puteva, a drugi ugovor od 85 miliona dinara sa PDV-om odnosi se na izvođenje radova na sanaciji udarnih rupa i oštećenih površina ulica i puteva, navodi se u izveštaju Uprave za komunalne delatnosti.
To je ono što je planirano, a na pitanje koliko je od početka godine urađeno ulica i potrošeno novca, iz ove Uprave odgovaraju da je do sada realizovano 17 miliona dinara iz Ugovora o rehabilitaciji, s obzirom na to da je još uvek na snazi rad zimske službe.

Od početka godine završene su dve ulice koje su bile u pripremi za rehabilitaciju krajem 2022. godine, navodi ova Uprava, ne pominjući imena tih ulica.
Na pitanje kada će se znati plan obnavljanja sledećih gradskih ulica, u odgovoru se kaže da će se dinamika izvođenja radova usvojiti po završetku rada zimske službe. Na to će, kako po ovom saopštenju zaključujemo, uticaj imati i radovi na obnavljanju infrastrukture u ulicama centralnog dela grada.

Asfaltiranje ulice (foto: Canva)

Uprava za komunalne delatnosti navodi da je Odlukom vlade Republike Srbije grad Кragujevac postao član projekta „Čista Srbija” čiji je predmet izgradnja i rekonstrukcija postrojenja za preradu otpadnih voda, odnosno izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija kanalizacione mreže. U skladu sa tim projektom predviđena je rekonstrukcija fekalne kanalizacije u ulicama u gradskom centru, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže, pa će se po završetku planiranih radova pristupiti rekonstrukciji, odnosno rehabilitaciji ulica asfaltom, navodi ova Uprava.
Posebna aktivnost na koju se skreće pažnja je uklanjanje divljih deponija, u šta je od početka ove godine uloženo 630.000 dinara, pri čemu je odneto 630 kubika smeća. Otpad je odnet i sa divljih deponija na grobljima Desimirovac, Beloševac i Petrovac, ukupno 30 kubika.

Uprava za komunalne delatnosti navodi da prolećno uređenje grada, prema Programu, podrazumeva pranje ulica posle rada zimske službe. Ugovorom o pružanju usluge održavanja higijene na javnim površinama, u ovoj godini, predviđena su sredstva od 130 miliona dinara.

autor Miloš Pantić

Tekst je nastao u okviru projekta „Kragujevački mediji u službi građana – u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.