Javna rasprava o budžetu- obesmišljeno učešće građana

Udruženja građana Res Publika i Ekomar protestuju zbog odluke Privremenog organa grada Kragujevca da Nacrt odluke o budžetu za 2024. godinu uputi u javnu raspravu, koja nije organizovana u skladu sa gradskom Odlukom o javnim raspravama. Uz razumevanje za “komplikovanu” političku situaciju, zbog koje ni nakon gotovo punih mesec dana od konstituisanja gradskog parlamenta nisu izabrani gradonačelnik i članovi gradskog veća, smatramo da to ipak ne sme biti razlog da se najvažniji akt za funkcionisanje jedne lokalne samouprave usvoji mimo predviđenih procedura i osnovnih demokratskih standarda.

Naime, Gardska uprava pozvala je zainteresovane institucije, organizacije i pojedince da svoje predloge i primedbe na Nacrt budžeta grada Kragujevca za 2024. dostave u periodu od 4. do 11. marta. Time je formalno ispoštovan rok od sedam dana, koji je Odlukom o javnim raspravama definisan kao najkraći vremenski period za održavanje, ali je obaveštenje na zvaničan sajt Grada kragujevac.rs postavljeno tek 6. marta. To praktično znači da je zainteresovanima ostavljeno manje od pet dana da se upoznaju sa nacrtom
budžeta i dostave svoje predloge i sugestije. Ove godine neće biti ni otvorenog sastanka, iako je obavezno da se održi makar jedan takav događaj, na kome bi predstavnici nadležnih organa Grada, odnosno javnih službi građanima, predstavnicima udruženja i medijima predstavili nacrt budžeta.

Smatramo da je nakon pozitivnih pomaka načinjenih tokom prethodne dve godine, Gradska uprava javnom raspravom o nacrtu budžeta za 2024. napravila korak unazad. Umesto da građansku participaciju promoviše i podstiče, javnom raspravom organizovanom na na ovaj način Gradska uprava zapravo obesmišljava učešće građana u odlučivanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.