Kragujevački mediji u službi građana: Novo obećanje Gradske uprave- Izgradnja skejt parka u Kragujevcu bi trebalo da počne u julu

Res Publika

Iako najavljivan još u februaru 2022, pa zatim i u februaru godinu dana kasnije, skejt park u Kragujevcu još nije ugledao svetlost dana. Ne samo da nije pušten u rad, već na lokaciji na kojoj je najavljen, između teniskih terena i Bokserske sale u Velikom parku, radovi još uvek nisu ni počeli.

Na tom mestu je još uvek samo betonska ledina, odnosno ono što je ostalo od nekadašnjeg terena za mali fudbal. Teren je značajno propao, pa više ne može da se koristi ni u prvobitne namene, a po svemu sudeći, čeka ga ozbiljna rekonstrukcija da bi od njega nastao skejt park.

O tome kada kragujevački skejteri mogu da očekuju park koji je, prema prvim najavama iz Gradske uprave trebalo da bude završen još prošle godine, još uvek nema konkretnih informacija.

Mesto na kom će biti izgrađen skejt park

Međutim, Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport, je u odgovoru na pitanja Res publike, istakao da se nada da će radovi započeti u julu ove godine.

On je rekao da je urbanistički projekat prošao javni uvid u februaru, dobijena je građevinska dozvola, a u narednim danima se očekuje i raspisivanje javne nabavke za izvođenje radova u iznosu od osam miliona dinara.

Posle izbora firme koja će da izvodi radove, oni bi, prema najavama, tokom leta trebalo i da počnu.

Prema važećem urbanističkom projektu skejt park je i dalje planiran na prostoru postojećeg terena za mali fudbal u Velikom parku. Naime, u projektu stoji da je asfaltna podloga, usled dotrajalosti, prestala da služi nameni i da je teren slabo posećen. Zbog toga je planirana njegova rekonstrukcija u skejt park, bez namere da se izlazi iz gabarita postojećeg sportskog terena.

U odnosu na plan koji je javnosti predstavljen 2022. godine, nema mnogo promena, bar kada govorimo o izgledu parka, izuzev činjenice da novi plan ne planira izgradnju ograde, i što su unutar skejp parka predviđena dva zelena ostrva površine 85 metara kvadratnih, u kome je moguće saditi drveće.

Skejt park će posedovati i noćno osvetljenje sa dva stuba rasvete i na taj način prostor može da ima i noćne termine za vožnju. Površina planiranog skejt parka sa korisnom površinom za kretanje iznosi 741 metar kvadratni i on spada u parkove srednjih veličina, što ga čini pogodnim za održavanje takmičenja i drugih manifestacija.

Novoizgrađeni park bi trebalo da se nalazi u okviru zone Sportski centar 2, čija je površina nešto manje od 10.000 kvadratnih metara. U njoj bi, pored skejt parka, prema urbanističkom planu, trebalo da se izgrade i montažna letnja pozornica, biciklistička i pešačka staza, kao i uslužni objekat (kafe bar).

Da podsetimo, izgradnja skejt parka u Kragujevcu najavljena je još u februaru 2022. godine, a trebalo je da bude završen kroz nekoliko meseci, ukoliko vremenske prilike ne utiču preterano na radove.

U te svrhe iz budžeta je bilo izdvojeno 6,8 miliona dinara, šest za podlogu i 770.000 dinara za ogradu. Panelnu ogradu je, kroz rezervisanu javnu nabavku, trebalo da izradi kragujevačko preduzeće Šumadija DOO, dok bi podlogu radila neka druga firma izabrana na tenderu.

Uprkos ovim najavama, radovi nisu započeli tokom prethodne godine, a urbanistički projekat je u februaru 2023. ponovo prezentovan javnosti.

Usled najava da bi radovi konačno trebalo da započnu u julu 2023. Kragujevčanima ostaje  da čekaju leto i nadaju se da će nadležni ovaj put ispuniti obećanje.

autorka Violeta Glišić

Tekst je nastao u okviru projekta „Kragujevački mediji u službi građana – u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.