Kragujevački mediji u službi građana: Drvene kućice na Trgu Svetog Đorđa čekaju nove sadržaje

Ritam grada

Drvene kućice na Trgu Svetog Đorđa postavljene krajem prošle godine za potrebe privremenog klizališta i dalje su na istom mestu – zaključane i van upotrebe.

Građani sa kojima smo razgovarali različito vide budućnost ovih objekata. Tako Milena Petrović smatra da će do sledeće sezone klizanja “zvrjati prazni” i “propadati kao i mnogo toga drugog u Kragujevcu”. Njen stav ne deli Uroš Ivanović. On veruje da će gradska vlast naći pogodne delatnosti kako bi kiosci funkcionisali cele godine.

Lepo su urađeni, deluju dekorativno. Ne znam zašto ne ponude zakupcima, privatnicima. Kao što je bilo dok je radilo klizalište. Moglo bi da se spoji lepo i korisno, smatra naš sagovornik.

S druge strane Petar Lazarević misli da su ovi kiosci idealni kao mesta za prodaju suvenira.

Evo bliži se Arsenal fest. Zašto se, recimo, deo ovih kućica ne bi premestio bliže Kneževom arsenalu? Mogu da se prodaju suveniri koji asociraju na Kragujevac i Šumadiju, ideja je koja se dopada Petru.

A sudeći po odgovoru iz Gradske uprave ovi drveni kiosci neće čekati sledeću klizališnu sezonu, već će, iako nije precizirano kada, dobiti i druge namene.

Drvene kućice koje je grad Kragujevac kupio kako bi oplemenio i upotpunio prostor oko Trga Svetog Đorđa, gde se održavala manifestacije “Korzo na ledu” biće ustupljene preduzećima čiji je osnivač grad i to Gradskoj Turističkoj organizaciji, “Šumadija sajmu” i JKP Šumadija, navodi se u pisanom odgovoru Gradske uprave.

Drvene kućice na Trgu Svetog Đorđa (foto:ritamgrada.rs)

Dalje se precizra da se radi o preduzećima čiji usvojeni programi rada, pored ostalog predviđaju organizaciju ili učešće u manifestacijama koje promovišu turističku, kulturnu, zabavno rekreativnu ponudu našeg grada i Šumadije.

Ipak, spisak onih koji će moći da računaju na “kućice” se tu ne završava. Doduše, o cenama i uslovima tek treba da se donesu pravilnici.

Uz saglasnost Gradskog veća grada Kragujevca, a na predlog cenovnika za izdavanje kućica, koje će ova tri preduzeća uputiti nadležnim Gradskim upravama, njih će u skladu sa zahtevima moći da koriste i drugi zainteresovani korisnici što znači da će se one i dalje koristiti prilikom organizovanja različitih prigodnih manifestacija, navode u Gradskoj upravi.

Tu iz Gradske uprave misle na događaje poput Dana grada, Arsenal festa, različitih sajmova, čime se, kako ističu, “dodatno podstiču i turizam i privredna aktivnost našeg grada”

Drvene kućice na Trgu Svetog Đorđa (foto:ritamgrada.rs)

Dok se to ne dogodi, kućice su i dalje zaključane od dana zatvaranja klizališta, još krajem februara. Za sada odolevaju različitim vremenskim (ne)prilikama, čekajući “prigodne manifestacije”…

autor Nenad Živadinović

Tekst je nastao u okviru projekta „Kragujevački mediji u službi građana – u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.