Diskriminacija medija je diskriminacija građana

I nakon završetka krize uzrokovane koronavirusom, Klinički centar Kragujevac, odnosno vršilac dužnosti direktora, Predrag Sazdanović, nastavlja sa nedopustivom praksom diskriminacije medija i novinara. Sem što na taj način deo javnosti uskraćuje za važne informacije, direktor narušava ugled i reputaciju ustanove na čijem je čelu. 

Naime, pozivi za izveštavanje sa događaja organizovanog 28. maja, u znak zahvalnosti donatorima koji su tokom pandemije pomogli rad Kliničkog centra novcem, opremom ili drugim sredstvima, nisu upućeni redakcijama svih informativnih glasila u Kragujevcu, niti svim dopisnicima nacionalnih medija, već samo odabranima i to, očigledno, po kriterijumu koju je ustanovio lično direktor Sezdanović. Zbog toga ni ovog puta, kao ni tokom čitavog perioda vanrednog stanja, većina kragujevačkih novinara nije mogla da dobije odgovore na pitanja o funkcionisanju KC Kragujevac i zbrinjavanju obolelih, kao ni o drugim temama važnim za rad zdravstvene ustanove kojoj gravitira 2 miliona ljudi.

V.d. direktora Kliničkog centra zato još jednom podsećamo na član 4. Zakona o Javnom informisanju i medijima kojim je “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja”. Skrećemo mu pažnju da upornim izbegavanjem kontakta sa pojedinim medijima, zapravo demonstrira svoj odnos prema velikom broju građana koji se preko njih informišu, a kojima je na taj način uskraćeno pravo na značajne informacije.

Sem toga, direktor Sazdanović je ovim svojim postupkom naneo štetu ugledu Kliničkog centra i pokazao se kao loš domaćin, s obzirom na to da je odlučio da donatore predstavi samo odabranim medijima, umesto da o njihovom pažnje vrednom gestu bude informisana što šira javnost. Kragujevački novinari su upravo od predstavnika organizacija koje su učestvovale u događaju, konkretno od Fondacije Novak Đoković, saznali da su pozivi medijima upućeni iz Kliničkog centra, koji je bio jedini organizator, pa samim tim i jedini odgovoran za ovaj propust. Tako je zbog ličnog animoziteta direktora Sazdanovića prema pojedinim redakcijama, a o kojem su neki kragujevački novinari već informisali javnost u svojim tekstovima, bačena senka na događaj koji je trebalo da promoviše humanost, filantropiju, solidarnost i snagu zajedništva u  kriznim vremenima. Umesto toga, aktuelizovane su podele na podobne i nepodobne i još jednom pokazana nespremnost javnih funkcionera da polažu račune javnosti, u čijem bi interesu trebalo da rade.

29.05.2020. godine,  u Kragujevcu 
UG Res publika i redakcije okupljene u Medijskom skloništu Kragujevac                               


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.