Res publica – za medije u službi građana

Postoji li bezbednosna procena za grad Kragujevac, nakon eksplozije u vojnom objektu Tehničko-remontnog zavoda, u Medni?

Koliki je ukupan broj radno angažovanih, po bilo kom osnovu, u kragujevačkim  javnim preduzećima?

Ko je i zbog čega odobrio izgradnju stambenog objekta na Skveru, u naselju Pivara?

Ovo su samo neka od pitanja koje su građani Kragujevca uputili nadležnima, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja. Popunjavanjem zahteva i razgovorom sa Kragujevčankama i Kragujevčanima, aktivisti Res publike ponovo su skrenuli pažnju na važnost transparentnog rada gradske uprave, kao i na značaj lokalnog informisanja o temama od javnog interesa. U direktnom kontaktu sa građanima, još jednom se pokazalo da oni imaju šta da kažu i pitaju, ali da nemaju dovoljno poverenja u institucije i pojedince, koji svojim odlukama utiču na kvalitet njihovog života.

Uličnom akcijom pod nazivom “Res publica – za medije u službi građana”, održanom u Pešačkoj zoni,  obeležili smo pet godina rada udruženja koje je nastalo kao odgovor na pad medijskih sloboda u gradu Kragujevcu, sa namerom da u takvoj atmosferi okupi, poveže i ohrabri novinare i druge medijske profesionalce, da promoviše profesionalne i etičke standarde u izveštavanju i javnom govoru i javnost informiše o građanskim i političkim pravima.

Tokom proteklih godina izgradili smo partnerski odnos sa najznačajnijim gradskim medijima koji izveštavaju u javnom interesu. Zajednički smo osmišljavali i sprovodili akcije u cilju kreiranja okruženja za održiv rad medija, podsticali društveni dijalog i razmenu mišljenja, pozivali na solidarnost i podršku ugroženim kolegama, insistirali na transparentnoj i odgovornoj javnoj upravi. Neke od najznačjanijih i najuticajnijih nevladinih organizacija u Srbiji prepoznale su nas kao jednu od građanskih inicijativa koje insistiraju na rešavanju konkretnih problema u svojim lokalnim zajednicama. Sarađujemo sa organizacijama CRTA, YUCOM, BIRN, NUNS, Fondacija Slavko Ćuruvija, Centar za evropske politike, Rekonstrukcija Ženski fond … Pripremamo se da uz podršku Građanskih inicijativa otvorimo “Medijsko sklonište” u Kragujevcu, buduće mesto okupljanja i delovanja svih koji dele naše vrednosti i zalažu se za medije u službi građana.