Fer igra: konkurencijom do kvalitetnije medijske ponude

Cilj projekta je podizanje svesti lokalnih društvenih aktera o značaju zaštite konkurencije i transparentne dodele državne pomoći u oblasti javnog informisanja u Kragujevcu. Kroz istraživanje, informisanje i konsultovanje želimo da lokalne medije i organizacije civilnog društva uključimo u zagovaranje dosledne primene principa zaštite konkurencije i javnog interesa u informisanju u lokalnoj zajednici.

Sloboda medija i izražavanja prožima veliki broj poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU, pa tako i Poglavlje 8, koje se odnosi na politiku konkurencije. Zaštita konkurencije i kontrola dodele državne pomoći medijima je izuzetno važna oblast kojoj se mora posvetiti više pažnje. To podrazumeva i ulaganje napora da se akteri u lokalnim zajednicama informišu i edukuju o važnosti ove teme, kako bi se aktivno uključili u praćenje i nadzor nad dodelom državne pomoći i tako uticali na podizanje odgovornosti donosilaca odluka i veću transparentnost pri raspodeli javnog novca namenjenog finansiranju medija.

“Fer igra: konkurencijom do kvalitetnije medijske ponude” predstavlja deo projekta “Pripremi se za učešće – Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno učešće u pregovorima o pristupanju EU kroz odabrane radne grupe Nacionalnog konventa o EU” koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji. Projekat Pripremi se za učešće implementira Centar za evropske politike – CEP, u svojstvu vodećeg partnera na projektu, sa partnerskim organizacijama: Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Centar savremene politike (CSP).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.