Kragujevački novinari i udruženja OSI: Saradnjom do boljeg informisanja

Šta se dešava sa decom obolelom od cerebralne paralize posle smrti njihovih roditelja, na koje poteškoće nailaze osobe sa invaliditetom (OSI) prilikom glasanja, da li i na koji način mogu da polažu vozački ispit, samo su neke od tema o kojima su predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom razgovarali sa kragujevačkim novinarima, okupljnim u Medija habu.

Cilj sastanka, koji je organizovan u Centru za samostalni život OSI, bio je da u neposrednoj komunikaciji udruženja novinarima predstave probleme sa kojima se njihovi korisnici najčešće susreću, ali i da ih detaljnije upoznaju sa svojim uspesima i dostignućima.
Zajednički sastanak bio je i prilika za razgovor tome kako da kragujevački mediji budu dostupniji osobama sa invaliditetom, da odgovore na njihove potrebe i povećaju raznovrsnost medijskih sadržaja koji za temu imaju život osoba sa invaliditetom. Sa druge strane, predstavnici lokalne medijske zajednice imali su korisne savete o tome kako udruženja efikasnije da komuniciraju sa javnošću, da učine vidljivijim teme kojima se bave i zainteresuju brojniju publiku.

Druženje je organizovano u okviru projekta “Lokalni mediji u službi zajednice: Mediji za sve” koji udruženje Res Publika, kao koordinator Medija haba Kragujevac, sprovodi u saradnji sa medijima partnerima.
Sastanku su prisustvovali predstavnici deset kragujevačkih udruženja OSI, kao i novinari pet lokalnih redakcija. U planu je da narednih meseci budu održana još dva konsultativna sastanka, kao i jedna javna tribina, dok će kragujevački mediji objaviti serijal tekstova o životu osoba sa invaliditetom.

Tekst je nastao u okviru projekta „Lokalni mediji u službi zajednice: Mediji za sve“, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.