Kragujevački mediji u službi građana: Žitelji Brđanske dobili kanalizaciju, ali na asfalt i autobus još čekaju

Pressek

Radovi na kanalizacionoj mreži u Brđanskoj ulici, u kragujevačkom naselju Beloševac, završeni su pre gotovo šest meseci. Ulica, međutim, još uvek nije asfaltirana, a autobus na lini broj 17 koji je tuda vozio i dalje saobraća izmenjenom trasom.

Privremeni režim saobraćaja na liniji 17 produžavan je već nekoliko puta.

Nije nam jasno šta se dešava, ni kada će sedamnaestica ponovo prolaziti ovuda. Nama koji koristimo gradski prevoz je ovo problem, jer smo ili prinuđeni da pešačimo do stajališta, ili da koristimo taksi. Problem je stići do posla, starima do bolnice, kaže jedna od žiteljki ovog naselja.

Jedan od kragujevačkih taksista, koji inače živi u blizini ove ulice, kaže da često dobija pozive da žitelje Brđanske vozi do stajališta u ulici Milivoja Bankovića Sićka, koja je od Brđanske udaljena oko pola sata hoda.

Brđanska ulica

Radovi u Brđanskoj počeli su krajem maja prošle godine. Privremeni režim saobraćaja najpre je oročen do 30. oktobra (Vidi LINK). Nakon toga, rok je pomeran nekoliko puta. IZ JKP Šumadija stizale su informacije da će trajati do 15. marta, pa do 15. aprila.

Gradska uprava sada najavljuje da će radovi biti završeni do 20. maja, te da će se tada sedamnaestica konačno vratiti na staru trasu.

Do produžetka roka iz Rešenja o privremenoj izmeni režima saobraćaja došlo je iz razloga tehničke prirode, a tiču se vraćanja raskopane površine u pređašnje, tehnički ispravno stanje. Naime, bilo je neophodno da se ispune svi standardi, uslovi i zahtevi koji važe za ovu vrstu radova, a tiču se, između ostalog, i temperaturnih vrednosti, kao i drugih okolnosti na koje se ne može uticati.

Ulica Brđanska je prvi prioritet, u pogledu radova na vraćanju raskopane površine u pređašnje, tehnički ispravno stanje. S tim u vezi možemo konstatovati da se pomenuti radovi već izvode, počev od 22. aprila ove godine i planirano je da budu završeni 20. maja, nakon čega će se stvoriti svi uslovi za uspostavljanje redovnog  autobuskog, kao i svih drugih vrsta saobraćaja, navodi se u odgovoru koji je portal Pressek dobio iz gradske uprave.

Brđanska ulica

Inače, radovi u Brđanskoj ulici izvode se u okviru programa „Čista Srbija“. Realizacija ovog projekta u Kragujevcu je počela krajem novembra 2022. godine.

Gradonačelnik Nikola Dašeić nedavno se, prilikom obilaska jednog od gradilišta, pohvalio da je u okviru ovog projekta do sada izgrađeno 20 kilometara kanalizacione mreže i to u delovima Opornice, Maršića, Malih Pčelica, Deninog brda, Beloševca, Ilićeva, Velikog polja i Petrovca. (Vidi LINK)

Kada je projekat startovao bilo je, međutim, najavljivano da će u prvoj fazi, do kraja 2022. godine biti urađeno 42 kilometra kanalizacione mreže.

U Godišnjem programu poslovanja za 2023. godinu kragujevačkog JKP Vodovod i kanalizacija navodi se da je lane „došlo do zastoja pri realizaciji projekta „Čista Srbija“, koji je prouzrokovan izmenom projektne dokumentacije i problemima na terenu“.

Projektom „Čista Srbija“ u Kragujevcu je pored izgradnje 360 kilometara najsavremenije kanalizacione infrastrukture, planirana i izgradnja dva postorojenja za prečišćavanje otpadnih voda, novog regionalnog centra za upravljanje otpadom i sanacija postojeće deponije u Jovanovcu.

autorka Marija Obrenović

Tekst je nastao u okviru projekta „Kragujevački mediji u službi građana – u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.