Kragujevački mediji u službi građana: Crveni krst dobija novu zgradu, a investitori zemljište za stambeno-poslovni kompleks u ekstra zoni

Res Publika

“Istorijski događaj za sve građane Kragujevca”, “Crveni krst na korak od dugo iščekivanog objekta”, samo su neki od naslova kojima su mediji u gradu preneli informaciju da se ova humanitarna organizacija uskoro seli na novu adresu.

U promotivnom tekstu koji je prosleđen kragujevačkim medijima navedeno je da će kuća doktorke Desanke Milosavljević Branković, u ulici Vojvode Putnika 4, koju je ona poklonila Crvenom krstu, biti rekonstruisana, kao i da će biti izgrađen potpuno nov objekat od skoro 1.000 kvadrata. Na taj način, navedeno je u tekstu, Crveni krst bi konačno dobio prostor koji bi zadovoljavao sve njihove potrebe.

Kao investitor rekonstrukcije naveden je Crveni krst Kragujevac, ali se velika zahvalnost duguje donatoru, koji je zapravo obezbedio novac. Javnosti je predstavljeno da se radi o “čoveku poreklom sa naših prostora, koji već godinama donira novac u humanitarne svrhe”.

Međutim, samo nedelju dana kasnije pojavile su se informacije da se zapravo ne radi o pojedincu, već o kompaniji Old City Residence koja je u proteklom periodu od 18 različitih vlasnika kupila zemljište u ulici Svetozara Markovića 7. Ova kompanija je sada vlasnik celokupnog zemljišta na ovoj parceli, izuzev dela koji pripada Crvenom krstu i na kom se nalaze kancelarije ove organizacije.

Objekat u kom su smeštene kancelarije Crvenog krsta

Posle još nekoliko dana, javnost je saznala i da ova kompanija na toj lokaciji planira izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa i da na putu njihovoj ideji stoji samo zemljište koje je još uvek u vlasništvu Crvenog krsta.

Na zemljištu koje je kupila kompanija Old City Residence nalazi se i naša Narodna kuhinja. Reč je o montažnom objektu koji se nalazi na zemlji koja nije bila u vlasništvu Crvenog krsta. Oni dakle imaju pravo da je sruše, ali su njihovi predstavnici istakli da znaju šta Crveni krst predstavlja za grad, da se u kuhinji spremaju obroci za naše najsiromašnije sugrađane i da ne žele da ona prestane sa radom. Zato su hteli da pronađu neko rešenje koje bi odgovaralo i njima i nama, objašnjava Nevenka Bogdanović, sekretarka Crvenog krsta.

Objekti na parceli u Svetozara Markovića 7

Na jednom od razgovora, ističe, pomenuta je i kuća doktorke Dese, koja je u vlasništvu Crvenog krsta, ali istovremeno i potpuno nefunkcionalna, jer se pre desetak godina urušio krov. Predstavnici firme Old city su obišli kuću, videli da ima veliko dvorište i, po rečima Bogdanović, predložili da je u potpunosti rekonstruišu i izgrade novi objekat i na taj način obezbede uslove da se Crveni krst i Narodna kuhinja preseli na novu lokaciju.

Predstavnici Old City-ja su predlog izneli pred Skupštinu Crvenog krsta, koja se složila da bi na taj način ova organizacija konačno dobila uslovnu zgradu.

Na Skupštini je dogovoreno da oni neće pomerati Narodnu kuhinju i školsku užinu sve dok u potpunosti ne rekonstruišu kuću doktorke Dese i izgrade nov objekat. Mi se dakle ne pomeramo odavde dok ne dobijemo “ključ u ruke”. U međuvremenu, Crveni krst treba da angažuje procenitelja koji bi procenio vrednost našeg zemljišta u ulici Svetozara Markovića 7 i onda, prema sporazumu koji smo potpisali, to zemljište ćemo prvo ponuditi na prodaju firmi Old city, objašnjava Bogdanović.

Sporazum koji je između ove firme i Crvenog krsta potpisan 23. decembra 2022. godine je, po rečima Bogdanović, nastao posle meseci pregovora i predstavlja samo inicijalni dokument, koji treba da zaštiti Crveni krst.

Tako se firma Old city Residence u sporazumu obavezala da snosi celokupne troškove izrade urbanističe i tehničke dokumentacije za potrebe rekonstrukcije i dogradnje objekta Crvenog krsta u ulici Vojvode Putnika 4, što podrazumeva i izradu urbanističkog projekta, idejnog rešenja, dobijanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole.

Budući izgled zgrade Crvenog krsta (foto: urbanistički projekat Biroa za arhitektonske delatnosti “BINA Studio”)

Sa druge strane, Crveni krst je u obavezi da proceni vrednost svog zemljišta u ulici Svetozara Markovića 7 i da nadležnim organima grada Kragujevca podnese zahtev da se promeni njegova namena, odnosno da umesto zemljišta za socijalnu zaštitu postane gradsko građevinsko zemljište, sa namenom izgradnje stambeno-poslovnog prostora.

Ono što nije definisano sporazumom, ali je dogovoreno na Skupštini je da ukoliko procenjenja vrednost zemljišta Crvenog krsta u ulici Svetozara Markovića 7 premašuje vrednost investicije Old City- ja u rekonstrukciju kuće doktorke Dese i izgradnju novog objekta, ova firma će razliku u novcu uplatiti Crvenom krstu na račun.

Iako je ovakav dogovor dva puta prošao Skupštinu ove organizacije, sumnju u javnosti izazvala je činjenica da je firma Old City Residence osnovana svega tri meseca pre nego što je potpisala sporazum sa Crvenim krstom.

Postavljalo se pitanje kakve reference ima firma koja postoji svega nekoliko meseci da gradi stambeno-poslovni kompleks u centru grada, kao i od kog novca će finansirati taj projekat, budući da nema ranije ostvarenog profita.

Iz ove kompanije nisu želeli da nam proslede odgovore na ta pitanja, ali smo u Crvenom krstu dobili informaciju da je firma Old city namenski osnovana samo za ovaj projekat i da iza svega zapravo stoji druga kragujevačka kompanija.

Reč je o firmi Lioneight koja se bavi programiranjem softvera za transportnu industriju. Firma je osnovana 2019. godine i iako veliki broj zaposlenih radi u kancelariji u Kragujevcu, pretežno je orijentisana na američko tržište.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da su baš predstavnici ove kompanije govorili na Skupštini Crvenog krsta, a da postoji veza između kompanija Old city i Lioneight može se utvrditi i na sajtu Agencije za privredne registre. Obe firme imaju istog direktora Vladimira Dobija, javnosti poznatog kao nekadašnjeg člana Gradskog veća za investicije grada Kragujevca. Obe firme su do septembra 2022. godine imale i istog većinskog vlasnika Antonija Keljevića. Međutim 27. septembra 2022. upisana je promena u APR-u kada većinski vlasnik kompanije Lioneight postaje Vladimir Dobi, dok je Keljević ostao većinski vlasnik u kompaniji Old city.

Zanimljivo je i da se firma Old city vodi na adresi Svetozara Markovića 5, na zemljištu na kome se nalazi kuća Sime Paštrimca, koja je spomenik kulture. Vlasnik zemljišta na toj adresi u katastru je kompanija Perose real estate, čiji je direktor, takođe, Vladimir Dobi, a vlasnik Antonije Keljević. Kompanija Perose real estate za pretežnu delatnost ima izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, pa nije jasno zbog čega su vlasnici morali da osnivaju novu koja će se baviti samo ovim projektom.

Kuća Sime Paštrimca u Svetozara Markovića 5, gde je registrovana kompanija Old city Residence

Ni na to pitanje nismo dobili odgovor iz kompanije Old City, a na njega nisu mogli da nam odgovore ni u Crvenom krstu, ali su istakli da je ova firma do sada ispunila sve obaveze iz sporazuma i da su podneli zahtev za izdavanje lokacijskih uslova za građevinsku dozvolu.

Budući da se Crveni krst vodi kao investitor na rekonstrukciji Desine kuće, morali smo da se obratimo svim javnim preduzećima za dozvole i sve fakture stižu nama. Međutim, odmah smo predstavnicima Old city-ja rekli da Crveni krst nema novca da sve to plati, tako da su oni pristali da pokriju te troškove. Kada nam stigne faktura, mi je prosledimo firmi Old city i do sada su platili sve obaveze, kaže sekretarka Crvenog krsta i nada se da bi radovi na rekonstrukci uskoro mogli da počnu.

Da je urabanistički projekat za rekonstrukciju kuće doktorke Dese prošao javnu raspravu, potvrdio nam je i glavni urbanista grada Kragujevca Ivan Radulović, koji kaže da kada budu izdate sve dozvole nema prepreka da se sa rekonstrukcijom počne.

Međutim, početak izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u ulici Svetozara Markovića, prema njegovim rečima, još uvek nije izvestan, budući da bi prvo trebalo izmeniti plan detaljne regulacije Centar – Stara varoš.

Ivan Radulović, glavni urbanista grada Kragujevca

Crveni krst ima parcelu u svom vlasništvu i on sa njom može da radi šta hoće. Sa druge strane, njihovi objekti su prilično devastirani, a većina ih je čak i nelagalna. Tako da im situacija nije baš sjajna, jer imaju limitirana sredstva za rekonstrukciju tih objekata i obezbeđivanje boljih uslova za sebe, ali imaju kapital u vidu građevinskog zemljišta u njihovoj svojini. Oni su u januari 2023. podneli zahtev za prenamenu tog zemljišta, objašnjava Radovolić.

Ipak, ističe da u okolini lokacije na kojoj se planira izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa postoje dva objekta koji su spomenici kulture i koji su pod strogim uslovima zaštite.

U Svetozara Markovića 5 nalazi se Paštrmčeva, a u broju 9 kuća Ilije Kolovića. Na određenom rastojanju od njih ne može se ništa graditi, a u nepostednoj okolini postoji mogućnost sanacije, rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje objekata, ali da oni svojim gabaritom, arhitekturom, visinom i funkcijom ne ugrožavaju spomenike kulture. Znači imamo prilično neodređene uslove, koji će morati precizno da se definišu, ukoliko se zaista planira izgradnja, kaže glavni urbanista grada Kragujevca.

Po Radulovićevom mišljenu, Crveni krst na ovom prostoru i sa ovakvim objektima nije razvojna priča za grad. Tako da on podržava svako javno privatno partnerstvo koje ima za cilj pobošljanje slike Kragujevca. Ipak, mora se, kaže, voditi računa da apetiti investitora, koji ulaže veliki novac na drugoj lokaciji da bi u razmeni dobio zemljište u centru grada, nikako ne naškode interesima Kragujevca i prezentaciji njegovog kulturnog nasleđa.

Na uvid u planove kompanije Old City Residence za gradnju na mestu gde je sada zgrada Crvenog krsta, javnost će dakle morati još da sačeka. U međuvremenu, jedan od objekata u neposrednoj blizini, odnosno spomenuta kuće Ilije Kolovića koja se nalazi na broju 9, gotovo u potpunosti je uništena.

Urušena kuča Ilije Kolovića, u Svetozara Markovića 9

Komunalna policija je 1. maja zaustavila ilegalan pokušaj rušenja te kuće, koja je u privatnom vlasništvu, ali pod strogom zaštitom kao kulturno dobro. Ovih dana mediji prenose navode Nenada Karamijalkovića, direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture, da je “Uprava za razvoj i investicije pre dva meseca uradila procenu tržišne vrednosti te kuće”, kao i izjavu gradonačelnika Nikole Dašića da “postoje rešenja” da se kuća vrati u prvobitno stanje. Građanima ostaje da sa pažnjom prate dalji razvoj događaja i usvajanje planova koji će uticati na izgled grada, ali i na zaštitu kulturnog nasleđa i obeležja prestonog Kragujevca.

autorka Violeta Glišić

Tekst je nastao u okviru projekta „Kragujevački mediji u službi građana – u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.