Bivšem većniku za finansije grad odobrio 4 miliona dinara za organizovanje Pankerijade

Iz budžeta grada Kragujevca biće plaćeno 4 miliona dinara za organizovanje Pankerijade, muzičkog festivala koji će ove godine biti održan prvi put. Novac je odobren na javnom konkursu za kulturu udruženju Sinergetika, koje je u APR-u registrovano tri nedelje nakon što je javni poziv za dodelu sredstava objavljen. Još je zanimljiviji podatak da je zastupnik ovog udruženja Igor Mitrović, bivši član Gradskog veća za finansije, koji je tu funkciju obavljao u mandatu gradonačelnika Radomira Nikolića.

Objavljivanje Zaključka o programima, projektima i manifestacijama u kulturi za 2023. godinu, na osnovu kog je raspodeljeno 45 miliona dinara budžetskog novca, izazvalo je ovih dana pravu buru na kragujevačkoj kulturnoj sceni, a talas nezadovoljstva umetnika i predstavnika udruženja i ustanova koje deluju u oblasti kulture, zapljusnuo je lokalne medije i društvene mreže. U javnim reakcijama, otvorenim pismima i komentarima uglavnom se ukazuje na nepravednu raspodelu sredstava i propuste gradskog većnika Miljana Bjeletića. Više učesnika u konkursu pisalo je o netransparentnoj proceduri i nepoštovanju odredbi Pravilnika o uslovima i načinu izbora projekata, programa i manifestacija u kulturi. Oni tvrde da su dobijali pojedinačne mejlove sa pozivima za potpisivanje ugovora, a da prethodno nisu bili upoznati sa zaključkom komisije, niti su imali uvid u preliminarnu, tj. konačnu rang listu, kao ni u izveštaj koji sadrži i obrazloženje za prihvatanje, odnosno neprihvatanje projekata. Posle javnih kritika, ali i dan nakon što su dobitnicima sredstava uručeni ugovori, tačnije 9. maja ujutru, na sajtu grada osvanili su svi pomenuti dokumenti.

Datum i vreme postavljanja Izveštaja o konkursu na sajt grada (PrtSc)

Ipak, ni nakon uvida u njih, nisu mnogo jasniji razlozi kojima su se članovi komisije rukovodili pri ocenjivanju pristiglih predloga i raspodeli javnog novca.

Jedan od projekata koji izaziva nedoumicu, a koji je u samom vrhu liste najvećih dobitnika je Muzički pank festival – Pankerijada „PunKGrad“, za koji je opredeljeno 4 miliona dinara. Već na prvi pogled, pažnju skreće činjenica da je za tu manifestaciju, koja bi ove godine trebalo da bude prvi put organizovana, izdvojen isti iznos kao i za Vibe- festival elektronske muzike koji obeležava desetu godinu postojanja. Više novca, preciznije 20 miliona dinara, dodeljeno je samo Arsenal festu, etabliranom muzičkom festivalu koji u Kragujevcu organizuje koncerte svetskih zvezda i najpopularnijih bendova u zemlji i regionu. S obzirom na to da je u programu Arsenal festa redovno zastupljena i pank muzika, pa će ove godine, na primer, pored ostalih, nastupiti i kultni KBO, nameće se pitanje opravdanosti izdvajanja višemilionskih sredstava iz budžeta grada za još jedan muzički festival sličnog tipa. Uz to, treba naglasiti da je za Pankerijadu odobreno milion dinara više nego za Međunarodni festival folklora ESTAM, koji organizuje SKC, odnosno gotovo tri puta više nego što je dobilo udruženje Opera nova za razvoj operske scene u Kragujevcu ili udruženje Convivium Musicum za 10. Internacionalni festival kamerne muzike.

Uvidom u registar APR-a može se utvrditi da je udruženje Sinergetika, koje stoji iza projekta Pankerijada, registrovano 24. februara ove godine, dok je konkurs na kom su mu odobrena sredstva raspisan 1. februara. Zbog toga nije jasno kako je ovo udruženje dokazalo ispunjenost konkursom propisanih uslova i kriterijuma, koji podrazumevaju i dostavljanje izveštaja o aktivnostima, odnosno realizovanim projektima iz delokruga osnovne delatnosti, za prethodne tri godine.

Kada je o delatnosti udruženja reč, Sinergetika je sudeći po ciljevima navedenim u svom statutu, najjednostavnije rečeno- udruženje za sve. Deluje u oblasti „unapređenja društvene infrastrukture u svim formama manifestacije društva u Srbiji: kulturi, privredi, obrazovanju, sportu, zdravstvu i socijalnoj politici, ekologiji i održivom razvoju, urbanizmu, turizmu, ljudskim i manjinskim pravima, rodnoj ravnopravnosti, civilnog sektora i svih ostalih pojavnih oblika udruživanja i delovanja društva u Srbiji.“ 

Iz ovog opisa nemoguće je razumeti kakve reference ovo udruženje ima konkretno u oblasti kulture, za koju su mu opredeljena sredstva iz budžeta grada. Nije, međutim, teško pretpostaviti da glavni razlog da se višemilionski iznos na javnom konkursu dodeli nepoznatom, tek osnovanom udruženju, zapravo leži u činjenici da je njegov zastupnik Igor Mitrović, bivši član gradskog veća za finanasije, koji je taj posao obavljao u mandatu gradonačelnika Radomira Nikolića. Mitrović je diplomirani ekonomista, koji je na tu funkciju postavljen posle prekomponovanja vlasti 2014. a zatim ponovo nakon izbora 2016. godine.

Igor Mitrović (drugi u prvom redu levo) na proslavi izborne pobede SNS-a 2016. (foto: Facebook Igor Mitrović)

Posao u Gradskom veću obavljao je sa 30 posto radnog vremena, dok mu je glavno zaposlenje bilo na rukovodećem mestu u Regionalnoj direkciji Telekoma u Kragujevcu. Mediji su izveštavali da je u martu 2018. podneo ostavku na obe funkcije i prešao na mesto izvršnog direktora Forme ideale, a od tada njegovo ime nije spominjano u javnosti.

Zbog čega se odlučio da postane aktivan u civilnom sektoru, sa kakvim je planovima osnovao udruženje građana, ko su mu saradnici, čije je biografije dostavio kada je konkurisao za organizovanje Pankerijade, kada će i gde festival biti održan i da li su mu političke veze pomogle da dobije novac iz gradskog budžeta, pitanja su na koja nismo uspeli da dobijemo odgovor.

Nakon što je u kratkom razgovoru potvrdio da je zastupnik udruženja Sinergetika, ali i rekao da nije obavešten o rezultatima konkursa, iako su ugovori o finansiranju projekata zvanično uručeni prethodnog dana, Mitrović je obećao da će se kasnije javiti kako bismo razmenili više informacija. To se do objavljivanja ovog teksta nije dogodilo, a na naš ponovljen poziv više nije odgovarao.

Verujemo, ipak, da će naš zahtev, kao kolega iz civilnog sektora, svakako uvažiti i još važnije od toga, da će građanima Kragujevca omogućiti da saznaju odgovore na pitanja o projektu koji će biti finansiran njihovim novcem. Jer on bi, valjda, kao bivši većnik za finansije, pre svih trebalo da zna zbog čega je važno odgovorno i transparetno raspolagati javnim novcem.   

autorka Bojana Vlajović Savić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.