Kragujevački mediji u službi građana: Traži se novi izvođač radova na nadstrešnici Tržnice

Pressek

JKP Šumadija Kragujevac raspisalo je javnu nabavku kojom se traži izvođač radova za završetak nove nadstrešnice u sklopu gradske tržnice Zelena pijaca „Centar”. Procenjena vrednost radova je 78.800.000 dinara, a rok za dostavljanje ponuda je 31. mart ove godine.

Zbog čega se traži novi izvođač radova, da li će firme koje je do sada već trebalo da završe ovaj posao plaćati penale, na koji način će to uticati na ukupnu cenu rekonstrukcije Tržnice, te kada će ona biti završena, neka su od pitanja koje je portal Pressek u sredu poslao JKP Šumadija. Odgovori do objavljivanja ovog teksta nisu stigli.   

Da podsetimo, Marko Vujnović, direktor JKP „Šumadija“, je u aprilu prošle godine za N1 rekao kako je „očekivani završetak nadstrešnice dva meseca“. (Vidi LINK) Od ovog obećanja, međutim, nije bilo ništa.

Rekonstrukcija najstarije pijace na teritoriji grada Kragujevca, zelene pijace „Centar“ započela je 22. maja 2020. godine i trebalo je da bude završena u decembru iste godine. Za ovu namenu JKP Šumadija podigla kredit od skoro 3 miliona evra, a prema prvobitnom planu rekonstrukcija je trebalo da košta 351.597.601 dinar sa PDV-om.

U julu 2020. godine prilikom izvođenja radova došlo je do urušavanja dela spoljnog zida. (Vidi LINK)

U međuvremenu je iskrsao čitav niz problema. (Vidi LINK)

Krajem 2021. godine radovi su zaustavljeni zbog, kako je tada rekao gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, „propusta i nepravilnosti koji su uočeni na sva tri projekta”. (Vidi LINK)

Zgrada Tržnice u Kragujevcu (foto: pressek.rs)

Ugovor sa izvođačima radova, firmama Eurodomus doo Beograd, Potens Perforacija doo Požega i Maksim gradnja doo Subotica, menjan je prema javno dostupnim podacima 6 puta. Prolongiran je rok za završetak radova (sa 210 na 672 radna dana), ali su obračunavati i dodatni troškovi. Prema poslednjoj, šestoj izmeni, ugovorena ukupna cena rekonstrukcije Tržnice porasla je na 454.703.510 dinara.

Zanimljivo da je šesta izmena ugovora rađena između ostalog zbog „izvođenja dodatnih radova na određenim pozicijama na nadstrešnici koje su posledica izmene projektne dokumentacije“. Ovi radovi kako se navodi u aneksu zaključenom u avgustu 2022. godine, prvobitnim ugovorom nisu bili predviđeni. Sada se, međutim, traži novi izvođač radova za ovaj posao. Izabrani izvođač biće, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, dužan da sve ugovorene radove u celosti završi u roku od 90 radnih dana od dana uvođenja u posao, što podrazumeva da se u periodu ugovorenog roka izvrše sva potrebna infrastrukturna priključenja objekta, funkcionalna ispitivanja i probe i pribavljanje svih potrebnih potvrda, saglasnosti i zapisnika o ispitivanju i ispravnosti izvedenih radova.

Vučić o Tržnici

Na centralnoj proslavi Dana državnosti, 15. februara, ove godine, govoreći o investicijama u Kragujevcu, predsednik Srbije Aleksandar Vućić najavio je između ostalog da će Tržnica biti završena do kraja ove godine.

Do kraja nedelje završićemo sve što je papirološki važno kako bismo krenuli u taj posao, izjavio je Vučić u Kragujevcu, dodajući da će država obezbediti polovinu novca za otplatu kredita uzetog za rekonstrukciju ovog objekta.

Uslovi koje, između ostalih, firme moraju da ispune da su u prethodnih pet godina realizovale ugovore na izgradnji, dogradnji ili rekonstrukciji objekta javne namene u ukupnoj vrednosti od minimum 150.000.000,00 dinara bez PDV-a minimalne bruto građevinske površine 1.000 metara kvadratnih izgrađenog novog ili dograđenog ili rekonstruisanog postojećeg objekta.

Inače, Zelena pijaca „Centar” sagrađena je davne 1929. godine, pod zaštitom je države i zauzima najreprezentativniji deo Miloševog venca.

autorka Marija Obrenović

Tekst je nastao u okviru projekta “Kragujevački mediji u službi građana- u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.