Nedopustivi pritisci na novinare

Povodom pritisaka na koje je javnosti ukazao reporter N1 Milan Nikić, kao i neprimerenih komentara upućenih redakciji Glasa Šumadije putem društvenih mreža, Res Publika apeluje na sve društvene aktere da obezbede uslove za nesmetan rad medija i informisanje građana u javnom interesu. 

Etiketiranje novinara kao “izdajnika i plaćenika”, pretnje, uvrede, kao i drugi slučajevi ugrožavanja bezbednosti, doveli su do atmosfere straha i stalne zabrinutosti da medijski profesionalci svuda i u svakom trenutku mogu biti meta napada zbog posla koji obavljaju. Zbog toga Res Publika poziva nadležne, ne samo da reaguju kada do incidenata dođe, već i da svakodnevno rade na kreiranju okruženja u kom će se novinari osećati sigurno, radeći u skladu sa profesionalnim standardima i u interesu građana. Takođe, apelujemo na građane da pruže podršku slobodnim i nezavisnim medijima, a na one koji su nezadovoljni izveštavanjem da svoje komentare upute na pristojan način ili eventualno iskoriste zakonom propisane mehanizme.

O nedavnim slučajevima uznemiravanja kragujevačkih novinara Res Publika je obavestila Kontakt tačku za zaštitu bezbednosti – Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje vodi bazu pretnji i pritisaka na medijske radnike. Kao udruženje posvećeno ostvarivanju prava građana na informisanje i unapređenju uslova za rad slobodnih medija u Kragujevcu, nastavićemo da insistiramo na većoj bezbednosti novinara i medijskih profesionalaca i borimo se za društvo u kom svako može da obavlja svoj posao dostojanstveno i savesno. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.