Kragujevački mediji u službi građana: Tender suspendovan, JKP “Šumadija” ćuti

Ritam grada

Tržnica u Kragujevcu biće završena do kraja godine i biće jedna od najlepših u celoj Srbiji, kojom će se građani ponositi. Do kraja ove nedelje završićemo sve što je papirološki važno kako bismo krenuli u taj posaorekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u sredu 15. februara, tokom boravka u Kragujevcu, na obeležavanju Dana državnosti.

Tragom ove izjave, Ritam grada je od nadležnih u Gradskoj upravi i Javno- komunalnom preduzeću “Šumadija” pokušao da sazna da li je ispoštovano obećanje koje je građanima Kragujevca dao predsednik države, s obzirom na to da je rok koji je odredio za završetak neophodne papirologije, odavno istekao.

Zgrada Tržnice u Kragujevcu

Ipak, “živu reč” za potrebe ovog teksta, ni nakon višenedeljnog čekanja, nije bilo moguće dobiti, već samo pisani odgovor na pitanja koja smo prethodno prosledili mejlom. Međutim, iz šturog objašnjena da su “u toku aktivnosti preduzete po ovom pitanju”, nije moguće razumeti da li je i u kojoj meri “završeno sve što je papirološki važno”, kako bi se nastavili radovi na rekonstrukciji centralne gradske pijace.

Zanimljivo je, svakako, da se u odgovoru JKP “Šumadija” na pitanje o javnoj nabavci koja je raspisana za novog izvođača za završetak dodatnih radova na nadstrešnici, a koja je po svoj prilici jedna od tih aktivnosti, ni jednom rečju ne spominje činjenica da je taj postupak, u međuvremenu, suspendovan.

Umesto toga, u birokratskom stilu se navodi da je “raspisana javna nabavka za novog izvođača za završetak dodatnih radova na nadstrešnici. Trenutno se radi i na finalizaciji separata izmena projekta rekonstrukcije matičnog objekta. Po završetku separata, izvršiće se tehnička kontrola i započeti sa nastavkom radova na ovom delu objekta pijace. Javna nabavka za novog izvođača za završetak dodatnih radova na nadstrešnici raspisana je kako bi bili završeni celokupni radovi na tom delu objekta, odnosno oni radovi koji nisu bili predviđeni prvobitnim projektom, a bili su neophodni kroz separat izmena projekta za nadstrešnicu. Važno je istaći da ova javna nabavka neće uticati na izmenu ukupne cene, jer se uklapa u procenjenu vrednost celokupne javne nabavke. Rok za završetak radova na nadstrešnici je 90 radnih dana od dana uvođenja izabranog izvođača u posao. Očekujemo da svi radovi na rekonstrukciji objekta zelene pijace „Centar“ budu završeni u ovoj kalendarskoj godini”, poručili su u pisanom odgovoru Ritmu grada iz JKP “Šumadija”.

Kako su se u međuvremenu na društvenim mrežama pojavili nezvanični komentari da je postupak javne nabavke obustavljen, a ista tvrdnja ponovljena nedavno i u saopštenju kragujevačkog odbora Narodne stranke, uvidom u Portal javnih nabavki utvrdili smo da je javni poziv (objavljen 25. februara) za izvođenje radova čija je vrednost procenjena na blizu 79 miliona dinara, suspendovan zbog zahteva za zaštitu prava, koji je podnet 17. marta.

Zgrada Tržnice u Kragujevcu

Pisani odgovor na pitanja koje je Ritam grada imao za direktora JKP “Šumadija” Marka Vujnovića, stigao je sa mejl adrese Marine Arsenijević (u čijem potpisu stoji da je PR) 21. marta, dakle četiri dana nakon što je u javno dostupnom obaveštenju na Portalu javnih nabavki navedeno da “naručilac zaustavlja dalje aktivnosti u postupku javne nabavke”.

Zbog toga smo na istu adresu poslali pitanje šta JKP “Šumadija” dalje planira da radi, s obzirom na novi razvoj situacije. Zatražili smo i objašnjenje zbog čega u pisanom odgovoru koji su nam dostavili nije naveden veoma važan podatak o obustavljanju javne nabavke, koji im je svakako u tom trenutku bio poznat.

Da li je reč o još jednom pokušaju da se javnost obmane i kako će se ovo odraziti na poštovanje rokova i obećanja koja je u Kragujevcu dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za sada očigledno nećemo saznati, pošto nikakav odgovor do objavljivanja ovog teksta nije stigao na našu mejl adresu.

autor Nenad Živadinović

Tekst je nastao u okviru projekta “Kragujevački mediji u službi građana- u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.