Kragujevački mediji u službi građana: Godinu dana prošlo, a sanacija fasade nije završena

Pressek

Ravno godinu dana prošlo je od početka rekonstrukcije fasade na stambeno poslovnom objektu u Ulici 27. marta u Kragujevcu, poznatijem kao zgrada sa atlasima. Iako je rok za završetak radova bio 150 radnih dana, rekonstrukcija još uvek nije završena.

Portal Pressek pokušao je da od gradske uprave, koja je i naručilac ovog posla, dobije informaciju zbog čega kasni završetak radova. Na ovo, kao ni na pitanje kada će rekonstrukcija fasade zgrade sa atlasima biti završena, odgovor ni posle tri dana čekanja nismo dobili.

Rekonstrukcija fasade zgrade sa atlasima

Da će grad obnoviti fasade na 22 zgrade, među kojima su kuća trgovca Alekse Obradovića – Regentova kuća, zgrade nekadašnjeg Peka i Prosvete, kafana Balkan, kao i 11 objekata u Ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, gradski čelnici najavili su još u martu 2021. godine.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić najavio je da će 9 biti obnovljeno već te 2021. godine. (Vidi LINK)

Od tada do danas završena je samo rekonstrukcija fasade zgrade Prosveta.

Podsećamo i da radovi na fasadi zgrade Prosvete nisu završeni u predviđenom roku. Renoviranje ove zgrade trajalo je više od 8 meseci, a Kragujevčani su mahom bili nezadovoljni pošto su radnici na objekat svraćali „s mene pa na uštap”, te je umesto u aprilu, fasada sređena tek u julu prošle godine.

Krajnjim rezultatom nije bio zadovoljan ni gradonačlenik Dašić, pa je svečano otvaranje odloženo, dok majstori nisu ispravili sve neravnine na fasadi. (Vidi LINK)

Inače, studijom revitalizacije fasada u starom gradskom jezgru, koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, obuhvaćeni su objekti iz perioda 19. i 20. veka, koji su važni za kulturu sećanja i za istoriju arhitekture našeg grada.

Rekonstrukcija fasade zgrade sa atlasima

Da podsetimo, radove na sanaciji fasada u Kragujevcu  izvode beogradske firme Jadran, Elkom i Beo potez, sa kojima je u aprilu 2021. zaključen ugovor vredan 166.666.667 dinara bez PDV-a, a koji obuhvata realizaciju poslova na izradi projektne dokumentacije; na sprovođenju mera tehničke zaštite objekata na kojima se izvode radovi; na izvođenju radova kao i pribavljanju saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac na projekat.

Prema ranijim najavama, nakon završetka radova na fasadi zgrade sa atlasima, na red bi trebalo da dođe zgrada Peka.

autorka Marija Obrenović

Tekst je nastao u okviru projekta „Kragujevački mediji u službi građana – u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.