Lokalni mediji u službi zajednice: Iz državnog budžeta za kragujevačke medije skoro 7 miliona dinara

Res Publika

Na osam konkursa Ministarstva kulture i informisanja, raspisanih početkom godine, glasilima sa sedištem u Kragujevcu odobreno je korišćenje gotovo sedam miliona iz državnog budžeta za proizvodnju sadržaja u internet medijima i štampi, radijskog i televizijskog programa, kao i za unapređenje standarda i profesionalizaciju medija. U ovoj raspodeli najbolje su prošli Radio Zlatousti i Kragujevačke novine kojima je odobreno po milion i 300 hiljada dinara, a sledi ih poslovno udruženje Lokal pres koje je dobilo nekoliko hiljada dinara manje.

Jedini (dvo)nedeljnik dobio je podršku države za projekat «Kragujevački šangajci», vredan milion dinara na konkursu za projekte štampanih medija i servise novinskih agencija, na kom je raspodeljeno ukupno 35 miliona dinara. Na listi projekata koji nisu odobreni jedini aplikant iz Kragujevca je firma Pjermedija info. 

Preduzeću Javnost, koje izdaje Kragujevačke novine, odobreno je i dodatnih 300 hiljada dinara za serijal tekstova «Ko (ne) brine za zadužbine», u okviru raspodele namenjene promociji i afirmaciji tema u oblasti kulture. U trci za raspodelu 30 miliona dinara na ovom konkursu učestvovalo je nešto više od 200 učesnika iz cele Srbije, a 90 njih je dobilo sredstva. Slično kao prethodnih godina najčešći odobreni iznos je isti za većinu aplikanata i iznosi 300 hiljada dinara, a tek nekoliko njih dobilo je maksimalnih pola miliona dinara. Na ovim konkursu među izabranim projektima je čak pet iz Kragujevca, dok su manje sreće imale produkcije Optimum video i Iris Cam. Tako su, osim Kragujevačkih novina, po 300 hiljada dinara za proizvodnju medijskih sadržaja u oblasti kulture dobili udruženje Milenijum za projekat «Istorija popularne kulture Kragujevca 1990- 2022», Gerila ADV izdavač portala Pressek za serijal «Umetnici amateri – čuvari kulture i kulturne baštine u Šumadiji», Radio Zlatousti za «Đuru» i javnosti manje poznati portal Peto – tri 1941 za projekat «Karađorđe i predanja u Šumadiji».

Isti mediji, čiji je izdavač firma Peto- tri 1941 doo, dobio je i dodatnih 300 hiljada dinara na konkursu za sufinansiranje sadržaja internet medija za «Mere i aktivnosti koje doprinose povećanju nataliteta u Šumadiji». Identične iznose dobili su i portali Pressek  za «Starost je ženskog roda» i Glas Šumadije da sa partnerom Iz Pančeva kreira serijal priča «Žensko nasleđe Kragujevca i Pančeva». Organizaciji Milenijum nisu odobrena sredstva, kao ni omladinskom udruženju AVE ANKOS. Reč je o udruženju osnovanom krajem 2020, a o njegovom delovanju je teško naći podatke na internetu.

Za sufinansiranje proizvodnje sadržaja koji se prikazuju na televiziji država je ove godine izdvojila 70 miliona dinara. Među 90 podržanih projekata je samo jedan iz Kragujevca i to «Parametri stanja životne sredine grada Kragujevca», za koji je udruženje Stakleno zvono dobilo 700 hiljada dinara. Konkursna komisija nije odobrila sredstva za četiri kragujevačke produkcije koje su takođe poslale svoje projekte ( Vitfilm digital, Duo digital medija, Opitimum video i Vitfilm).

Od 32 miliona dinara, koliko je bilo na raspolaganju za proizvodnju radijskih sadržaja, u Kragujevac stiže 1,1 milion. Podršku na ovom konkursu dobili su Radio Zlatosti za emisiju «Život u izlogu – između otvorenosti i kontrole», koja će biti sufinasirana sa pola miliona dinara i Radio 9 koji će sa 600.000 dinara državnog novca sprovesti projekat «Sjajne Kragujevčanke u svetu preduzetništva». Komisija nije podržala Radio 34, kao ni projektnu prijavu koju je podneo preduzetnik Mile Vlaisavljević Zanatska radnja Stolar drvodelja. Za organizovanje stručnih skupova i projekte za unapređenje profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja resorno ministarstvo na raspolaganje je stavilo 18 miliona dinara u 2022.

Za razliku od udruženja Res Publika, čiji je predlog odbila konkursna komisija, Radio Zlatousti Eparhije šumadijske Srpske pravoslavne crkve, imao je uspeha. Do kraja godine ova medijska kuća će sa pola miliona dinara organizovati stručni skup «Sticanje i razvijanje znanja o analitičkim alatima za prepoznavanje i eliminisanje etničkih i verskih predrasuda u verskim medijima». Nešto više novca, odnosno 770.500 dinara odobreno je Poslovnom udruženju asocijacije lokalnih i nezavisnih medija «Lokal pres» za projekat «Lokalni mediji u digitalnom okruženju».

Još pola miliona dinara Lokal pres je dobio za projekat «Kote sijam amen odohte, phrala? – Gde smo mi tu brate?» na konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina. «O Romima na romskom jeziku – Značaj izjašnjavanja» planiralo je da se bavi i Peto- tri 1941, ali konkursna komisija nije podržala projektni predlog ovog preduzeća.

Na konkursu za proizvodnju sadržaja namenjenih osobama sa invaliditetom ove godine  medijske organizacije iz Kragujevca nisu imale uspeha, iako su svoje predloge poslali Radio Zlatosuti, portal Barijere, Kragujevačke novine i Optimum video. 

autorka Marija Milošević

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Medijsko sklonište Кragujevac – Lokalni mediji u službi zajednice” koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.