Za redovno informisanje građana i građanki Kragujevca u vanrednim situacijama: Informacije pre svega

Informisanje građana Kragujevca o pitanjima od javnog interesa ne sme da zavisi od volje nosilaca javnih funkcija, već da bude u skladu sa propisima koji lokalnu samoupravu obavezuju da putem medija i na druge prikladne načine obaveštava građane o temama od javnog interesa. To se posebno odnosi na krizne i druge vanredne situacije kada život, zdravlje i imovina Kragujevčana i Kragujevčanki mogu biti ugroženi.

Zato udruženje Res Publika želi da utiče na lokalnu samoupravu da dosledno primenjuje propise koji je obavezuju da o svom radu obaveštava građane putem sredstava javnog informisanja u vanrednim i drugim situacijama, kada informacije od značaja za zaštitu i spasavanje građani moraju dobijati bez odlaganja, u pristupačnom i lako razumljivom obliku i formatima. U narednom periodu pokrenućemo inicijativu da donosioci odluka/ institucije ustanove konkretne mehanizme i alate koji će omogućiti veću transparentnost i dostupnost informacija građanima Kragujevca, kao i brži i efikasniji rad novinara u vanrednim situacijama (ne isključivo u uslovima zdravstvene krize, već i elementarnih nepogoda, i drugih događaja).

Kroz ovu inicijativu Res Publika će nastaviti da informiše i edukuje građane o zaštiti javnog interesa u informisanju, kao i da nastavi odnos dvosmerne komunikacije i poverenja uspostavljenog kroz različite vidove uključivanja, u prethodnom periodu. Građani i građanke Kragujevca imaće priliku da iskažu svoje stavove, potrebe i očekivanja vezana za unapređenje kvaliteta informisanja tokom javnih debata, uličnih akcija, na terenu i u online okruženju.

Podršku za projekat „Za redovno informisanje građana i građanki Kragujevca u vanrednim situacijama: Informacije pre svega“ Res Publika je dobila u okviru projekta Zajedno za aktivno građansko društvo ACT. Naša zagovaračka inicijativa trajaće do marta naredne godine.

Zajedno za aktivno građansko društvo–ACT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u proces udonošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.