Dve trećine novca za kragujevačke medije

Na nedavno završenom gradskom konkursu za sufinansiranje javnog interesa u informisanju, medijima, produkcijama i udruženjima građana iz Kragujevca raspodeljeno je 6.500.000 od ukupno 9.224.000 dinara. Ostatak novca odobren je za projekte kojima su konkurisala pravna lica sa sedištem u Beogradu, među kojima i Preduzeće za informisanje INFO 24 MEDIA i TV SUPER – SAT Communication, redovni dobitnici sredstava na medijskim konkursima širom Srbije. Sem zbog bliskosti sa Srpskom naprednom strankom, u javnosti se pominju i zbog pokušaja plagiranja uticajnih, nezavisnih lokalnih portala.  

Duže od šest godina čekali su mediji u Kragujevcu na mogućnost da na javnom pozivu konkurišu za budžetska sredstva namenjena informisanju građana, što je zakonom predviđen način za dodelu javnog novca medijima. Konkurs je konačno rapisan 25. januara ove godine, a aplikantima je ostavljen rok od mesec dana da dostave svoje predloge medijskih projekata. Na konkurs vredan 9.500.000 dinara prijavljeno je ukupno 35 projekata, od kojih su tri podneta po isteku predviđenog roka (Melos TV Кraljevo, Radio 9 d.o.o Кragujevac i Hit narodni radio Кragujevac), dok su dva odbačena jer ne ispunjavaju uslove konkursa ( UG “Svi smo bili deca“, Beograd i UG”Glas porodice”, Beograd). Komisija je razmatrala 30 prijava i odlučila da odobri sredstva za realizaciju 14 projekata.

Za sufinasiranje organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja bilo je planirano 500.000 dinara. Projekat u toj oblasti dostavio je jedino Sindkat novinara Srbije, kom je odobreno 224.000 dinara za organizovanje dva okrugla stola, na kojima će se tragati za odgovorom na pitanje „Kako do boljeg položaja novinara i medijskih radnika u Кragujevcu?“. Ostalih 13 projekata koje je komisija pozitivno ocenila i na njih raspodelila 9.000.000 dinara podrazumevaju proizvodnju medijskog sadržaja. Najviše ih je u oblasti video produkcije- šest, tri projekta odobrena su radio stanicama, tri podrazumevaju objavljivanje tekstova na internet portalima, a jedan u štampi. Sudeći prema njihovim nazivima i kratkom obrazloženju komisije, Kragujevčani i Kragujevčanke će ove godine biti informisani o važnim i aktuelnim pitanjima od javnog značaja.

Serijal tekstova o urbanom i održivom razvoju Кragujevca, u Kragujevačkim novinama štampaće Privredno društvo za izdavačku delatnost Javnost, kom je za projekat „Grad- dobro mesto za život i rad“ odobreno 2.000.000 dinara, što je i najviši pojedinačni iznos. Portal Glas Šumadije objavljivaće analitičko-istraživačke tekstove o značaju prostornog planiranja za budući razvoj grada. Udruženju Glas građana Šumadije, koje je izdavač tog medija, dodeljeno je 800.000 dinara za realizaciju projekta „Prostorni plan Srbije – A gde je Кragujevac?“. Informisanjem građana o gradskom budžetu i njihovom pravu da budu pitani kako će biti potrošen baviće se portal Pressek. Reklamna agencija Gerila ADV, upisana kao njegov izdavač, na raspolaganju će imati 600.000 dinara za aktivnosti na projektu “Gradski budžet- naš budžet”. Na jačanju ekološke svesti mladih ljudi i građana Кragujevca radiće Preduzeće za radio emitovanje Radio 34, kojem je za projekat “Buđenje ekološke svesti” odobreno 500.000 dinara. Radio difuzno društvo Bravo Plus DOO, odnosno RADIO BRAVO, koristiće 450.000 dinara iz gradskog budžeta za “Medijsku promociju hraniteljstva”, kroz serijal emisija sa gostovanjem kompetentnih stručnjaka i hranitelja sa iskustvom. Za emisiju koja se bavi obeležavanjem 80. godišnjice Drugog svetskog rata u Кragujevcu, oktobarskog stradanja i promocijom Кragujevca kao prestonice mira, pod nazivom “I sećanje na njih doveka blagosloveno”, Eparhiji šumadijskoj SPC, koja je osnivač Radia Zlatousti, dodeljno je 400.00. Isti iznos dobilo je i udruženje građana MillenniuM, koje će na svom internet portalu POP Forum objaviti serijal tekstova o “Istoriji popularne kulture Кragujevca od 1970. do 1990.”

Sredstva su na gradskom konkursu odobrena i pravnim licima registrovanim za filmsku i video produkciju i umetničko stvaralaštvo, samo što u ovom trenutku nije poznato na kojim će medijima biti emitovan proizveden medijski sadržaj. TV film i serijal od tri epizode “Kragujevac- za prestonicu kulture” planirala je da snimi Agencija za filmsku i video produkuciju izdavačku delatnost i IT usluge ”DUO DIGITAL MEDIA”, kojoj je komisija dodelila 550.000 dinara. Izrada dokumentarnog filma o dualnom obrazovanju i njegovom značaju za brži put do zapošljavanja, u okviru projekta “Lideri dualnog obrazovanja” Agencije za video i TV produkciju OPTIMUM VIDEO, podržana je sa 300.000. Umetničko stvaralaštvo PJER MEDIA INFO će za projekat “Priče iz sigurnih kuća”, odnosno za serijal koji podrazumeva svedočanstva hrabrih žena iz Kragujevca, uz zaštitu dostojanstava ličnosti, na raspolaganju imati 500.000 dinara.

Sem deset pobrojanih korisnika iz Kragujevca, koji uglavnom imaju dugogodišnje iskustvo u medijskoj delatnosti, novac za proizvodnju sadržaja koristiće i tri medija sa sedištem u Beogradu, manje poznata ovdašnjoj javnosti po svom profesionalnom radu. Televizija sporta i zdravlja SOS Кanal Plus, za promociju sporta i inkluziju dece u sportski svet, planiranu u okviru projekta “Mali – veliki šampioni Кragujevca”, može da računa na iznos od 500.000 dinara.  “Кragujevački kulturni venac” naziv je projekta kojim je konkurisao TV SUPER – SAT Communication, a koji je po oceni komisije zavredio 1.000.000 dinara. Tako će mediji kom je dozvala za emitovanje odobrena 26. juna 2020. godine izveštavati o kulturnoj baštini, afirmaciji kulturnog nasleđa i očuvanju tradicije i običaja grada Кragujevca. Milionski iznos iz kragujevačkog budžeta dobiće i Preduzeće za informisanje INFO 24 MEDIA za projekat “Gradske teme Кragujevca”- medijski sadržaj namenjen mladima, njihovim problemima i promociji stručnih, naučnih dostignuća, zdravog života i sporta. Zanimljivo je da ova dva korisnika, sem istog iznosa koji im je odobren, a koji čini gotovo trećinu sume raspodeljene na deset kragujevačkih medija i produkcija, prema podacima iz Registra APR-a, imaju i istu adresu. Kako otkriva portal Raskrinkavanje, deo su medijske mreže Info 24, čiji je predsednik Zoran Majdak, prema sopstvenim rečima, član Srpske napredne stranke. Sem što redovno prihoduju na konkursima širom Srbije, a poznati su i po pokušaju plagiranja nekoliko uticajnih lokalnih portala poput Ozon pressa i Južnih vesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.