Konkurs je završen, ali veliki posao tek predstoji

Res Publika pozdravlja pomak u finansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa u gradu Kragujevcu koji je učinjen nakon šetogodišnjeg potpunog ignorisanja ove zakonske obaveze. Svim medijima i produkcijama iz Kragujevca, kojima su odobrena sredstva na gradskom konkursu, čestitamo i nadamo se da će njihovi projekti doprineti raznovrsnijoj ponudi medijskih sadržaja i kvalitetnijem informisanju Kragujevčana i Kragujevčanki.

Kao udruženje koje se godinama zalaže za doslednu primenu Zakona o javnom informisanju i medijima, smatramo da je za pohvalu odluka gradske uprave da konkurs raspiše na početku godine, kao i to što su konkursne procedure završene gotovo mesec dana pre krajnjeg roka. Ne možemo, međutim, biti zadovoljni zbog činjenice da je grad Kragujevac za sufinasiranje javnog interesa u informisanju ove godine izdvojio 9 miliona dinara, dok primera radi, medijski konkurs u Nišu vredi 69 miliona, u Novom Pazaru 55 miliona, a u Leskovcu 30 miliona dinara. Sem povećanja iznosa za medijske projekte, smatramo da postoji prostor za poboljšanje konkursne procedure, kao i potreba za uključivanjem građana u definisanje prioritetnih tema. Uvereni smo da je u narednom periodu neophodno da lokalna samouprava, novinari i civilno društvo ulože i dodatni napor i da sarađuju na unapređenju medijskog okruženja, zaštiti slobode govora i informisanja u zajednici.

O svojim zapažanjima narednih dana ćemo detaljnije informisati javnost i nastaviti da pratimo realizaciju medijskog konkursa, koji je u Kragujevcu raspisan po prvi put od usvajanja Zakona o javnom informisanju i medijima, u avgustu 2014. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.