Otvorena vrata pravosuđa u Kniću i Rekovcu

Građani Rekovca imali su priliku da se informišu o svojim pravima i dobiju odgovore na pitanja i dileme sa kojima bi se mogli suočiti u kontaktu sa pravosuđem, zahvaljujući vodičima pripremljenim u okviru projekta Otvorena vrata pravosuđa.
Nakon Knića, i stanovnici levačkog kraja dobili su edukativne materijale o tome kako da zaštite svoja prava kao potrošači ili kao učesnici u izvršnom postupku, na koji način mogu da prijave sumnju na korupciju, ili šta treba da urade ako su legitimisani. To su samo neke od tema kojima su posvećeni vodiči koje je udruženje Res Publika uručilo građanima, a koji su zainteresovanima dostupni i u elektronskoj formi.  Ove publikacije  na jednostavan, praktičan i slikovit način prikazuju građanima njihova prava i obaveze i pomažu im da razumeju situacije sa kojima se mogu sresti.

Akcije koje je u Kniću i Rekovcu sprovela Res Publika, kao i skupovi “Tematska otvorena vrata” u Osnovnom sudu u Kragujevcu, deo su projekta Otvorena vrata pravosuđa, čiji je cilj da poveća poverenje kroz razvoj dijaloga i komunikacije između građana i predstavnika pravosuđa kao i jačanje odgovornosti njihovog rada.

Jedan od važnih zadataka projekta, koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, je da pomogne građanima da bolje razumeju Ustavom zagarantovana prava, ali i da ih upozna sa funkcionisanjem pravosudnog sistema i kako sudije i tužioci donose odluke koje su pravične i racionalne. U realizaciju projekta je uključeno 27 organizacija civilnog društva: 12 organizacija koje se bave ljudskim pravima i razvojem demokratije, kao i strukovna udruženja pravosuđa, i 15 lokalnih organizacija civilnog društva iz 15 jedinica lokalnih samouprava. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.