Kragujevački novinari i aktivisti pokernuli Inicijativu za saradnju na unapređenju javnog informisanja u Kragujevcu

Najvažnije rezultate opsežnog istraživanja o finansiranju medija iz budžeta grada Kragujevca u petogodišnjem periodu, koje uključuje i stavove predstavnika gradske medijske scene i civilnog društva o raspodeli javnog novca i uticaju na kvalitet informisanja, Res Publika je predstavila na onlajn konferenciji, održanoj 14. avgusta. Završna aktivnost na projektu “Fer igra: konkurencijom do kvalitetnije medijske ponude”  bila je i prilika da zajedno sa učesnicima- urednicima i novinarima lokalnih redakcija, dopisnicima nacionalnih medija i predstavnicima udruženja građana, pokrenemo Inicijativu za saradnju na unapređenju javnog informisanja u Kragujevcu. 

Netransparentna i nepravična raspodela javnog novca, osnovna je karakteristika  budžetskih izdvajanja za javno informisanje u gradu Kragujevcu, u periodu od 2015. do 2019. Na sličan problem, pored medija, ukazali su i predstavnici civilnog sektora koje je Res Publika anketirala za potrebe svog istraživanja. Zbog toga se i namentnula potreba da se u cilju promene postojećih praksi dodele sredstava iz gradskog budžeta, uspostavi i ojača saradnja između medijskog i civilnog sektora u gradu Kargujevcu. Inicijativa koju je Res Publika pokrenula, predstavlja prvi korak u tom pravcu i izraz dobre volje novinara i aktivista, da u narednom periodu zajedničkim aktivnostima insistiraju na uspostavljanju pravednijeg sistema, koji bi doprineo održivosti loklanih medija, razvoju medijskog pluralizma i kvalitetnijem informisanju Kragujevčanki i Kragujevčana.

Inicijativa za saradnju na unapređenju javnog informisanja u Kragujevcu

Ostvarivanje prava na informisanje je preduslov za uživanje svih drugih prava. Samo dobro informisani građani mogu aktivno da doprinesu unapređenju i promenama u društvu.
Imajući to u vidu potpisnici ove inicijative saglasni su da je neophodno raditi na boljem informisanju i edukovanju građana o značaju transparentne i pravične raspodele novca iz budžeta lokalne samouprave, u skladu sa važećim propisima, istinskim potrebama lokalne zajednice i ciljevima sadržanim u strateškim dokumentima grada Kragujevca.
Istovremeno, potpisnici inicijative spremni su da grade i neguju partnerski odnos između medija i organizacija civilnog društva, kako bi kroz to savezništvo bili u prilici da efikasnije štite javni interes u gradu Kragujevcu.
Potpisnici ove inicijative vršiće aktivan nadzor nad celokupnim konkursnim procedurama i insistirati da se građani uključe u definisanje tema i prioritetnih oblasti za finansiranje sredstvima iz gradskog budžeta.
Zalagaće se za ravnopravne i fer uslove pri raspodeli javnih sredstava, za zaštitu konkurencije i razvoj medijskog pluralizma, kao osnovnog preduslova za jačanje demokratije u društvu.

Tekst inicijative do sada su podržali:

Gordana Božić, direktorka Kragujevačkih novina

Miloš Pantić, novinar Kragujevačkih novina

Miroslav Jovanović, novinar u penziji

Jovanka Marović, urednica portala Glas Šumadije

Marina Minić, novinarka portala Glas Šumadije

Gordana Jocić, urednica radija Zlatousti

Miroslav Miletić, novinar i radijski voditelj

Nenad Živadinović, novinar 

Gordana Mirović, dopisnica agencije Beta

Aleksandra Petrović, novinarka portala Nova.rs

Marija Ilić, predsednica NVO MillenniuM Kragujevac

dr Vladimir Paunović, građanski aktivista

Suzana Đorđević, zastupnica Centra za socijalne inovacije i integracije Kragujevac

Aleksandra Kostić, građanska aktivistkinja

Dragana Miletić, radijska voditeljka i aktivistkinja

Marija Milošević, Res Publika Kragujevac

Bojana Vlajović Savić, Res Publika Kragujevac

Ovaj tekst objavljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovorno udruženje Res Publika i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.
Ovaj tekst je objavljen u okviru projekta „Fer igra: Кonkurencijom do kvalitetnije medijske ponude”. Projekat je deo programa „Pripremi se za učešće”, koji implementiraju Centar za evropske politike – CEP, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED i Centar savremene politike kroz nezavisni medijski portal  – European Western Balkans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.