Kancelarija za mlade kao novinarska redakcija

Tokom šest dvočasovnih radionica, održanih u prostorijama Kancelarije za mlade, polaznicima besplatnih obuka predstavljeni su osnovni pojmovi iz oblasti novinarstva. Iskusni novinari elektronskih i štampanih medijia upoznali su ih sa načinom rada i opremom koja se koristi u proizvodnji medijskih sadržaja, skrenuli im pažnju na najčešće greške i profesionalne zamke.

Sem teorijskog dela, mladi polaznici besplatne obuke za novinare, imali su priliku da se u praktičnim vežbama okušaju u pisanju vesti ili izveštaja, snimanju kratkih intervjua, analizi različitih medijskih sadržaja.

Poseban segment radionica bio je razgovor sa gostom, nekim od iskusnih medijskih radnika, među kojima su bili i novinarka Jovana Gligorijević, pomoćnica glavnog urednika nedeljnika „Vreme“ , kao i poznati radijski novinar, autor emisije „Iz glave“, Miroslav Miletić. Oni su sa polaznicima podelili dragocena iskustva iz svoje dugogodišnje novinarske prakse i odgovorili na njihova brojna pitanja.

Očekivano, najveće interesovanje i najviše komentara polaznika izazvalo je snimanje, a zatim projekcija kratkih intervjua, snimanih tokom jedne od radionica. Za pojedine to je bila prilika da savladaju tremu i strah od javnog nastupa, dok je bilo i onih, koji su se, iako bez ikakvog prethodnog iskustva, pred kamerom pokazali kao pravi profesionalci.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.