Za veću bezbednost novinara lokalnih medija

Podrška, edukacija i solidarnost ključni su za zaštitu i bezbednost medijskih radnika u gradovina širom Srbije. Zbog toga je udruženje Res Publika u okviru regionalnog programa Safejournalist pokrenulo projekat „Za veću bezbednost novinara lokalnih medija“.

Pretnje, targetiranje, onlajn uznemiravanje i kampanje blaćenja postali su gotovo svakodnevica novinara koji izveštavaju u javnom interesu na području centralne Srbije. Da bezbednost novinara u našoj zemlji izaziva sve veću zabrinutost, konstatuje se i u platformi Sloboda medija brz odgovor (MFRR), koja je sprovela međunarodnu misiju za procenu stanja slobode medija i bezbednosti novinara. Jedan od ključnih nalaza odnosi se na lokalne novinare koji rade izvan Beograda i Novog Sada, a koji su, kako se navodi, „još ranjiviji jer su manje svesni zaštite koja treba da im bude garantovana kako bi bili bezbedni i manje su skloni tome da izveste policiju o bezbednosnim opasnostima koje im se dešavaju.“ Situacija u Kragujevcu i drugim gradovima i opštinama centralne Srbije potvrđuje ovaj zaključak. Relativno mali broj zabeleženih slučajeva napada i pritisaka u NUNS-ovoj bazi, nije rezultat veće sigurnosti i povoljnijeg ambijenta za rad kragujevačkih novinara, već specifične vrste pritiska, koju ni oni sami ne prepoznaju kao pretnju po svoj rad. Reč je, pre svega, o diskriminaciji, selektivnom pozivanju na događaje i ograničavanju pristupa informacijama u posedu organa lokalne samouprave, neprimerenim komentarima i porukama, kao i o finansijskom iscrpljivanju, uskraćivanju prava na korišćenje javnog novca koji je osnovni i često jedini prihod lokalnih redakcija. Čak i oni koji prepoznaju nasilje, često ga ne prijavljuju zato što «veruju da su manje važni i vredni» nego novinari iza kojih stoje velike medijske kuće i zajednica aktivista. Dodatni problem predstavlja to što ni građani ne prepoznaju u dovoljnoj meri ovaj problem kao društvenu opasnost tj. kao pretnju slobodi izražavanja i demokratiji, dok istovremeno raste nivo agresivne komunikacije i govora mržnje u javnom prostoru.

Smatrajući da je neophodno medijske radnike edukovati, jačati njihove kapacitete da se od nasilja zaštite, napade beležiti i prijavljivati, a javnost bolje informisati o ovom problemu kako bi stala u zaštitu novinara, Res Publika će se do kraja 2022. posebno posvetiti ovim temama, a Medijsko sklonište Kragujevac postaće kontakt tačka kojoj se novinari iz regiona mogu obratiti u slučaju ugrožavanja bezbednosti.

Projekat „Za veću bezbednost novinara lokalnih medija“ podržan je u okviru programa podrške „Safejournalists.net“ . Reč je o regionalnoj platformi za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, odnosno mreži novinarskih udruženja i medijskih sindikata iz država Zapadnog Balkana. Platforma je uspostavljena u januaru 2016. godine uz finansijsku podršku Evropske unije, a u okviru EU Programa podrške regionalnom umrežavanju organizacija civilnog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.