Posmatračka misija Res Publike prvi put pratila lokalne izbore u Kragujevcu

Prva građanska posmatračka misija u Kragujevcu, koju je organizovala Res publika, uspešno je posmatrala lokalne izbore. Posmatrači i posmatračice pratili su tok glasanja na svih 168 biračkih mesta tokom celog izbornog dana, dok su mobilni timovi izveštavali o dešavanjima ispred i u blizini izbornih mesta.

Prema oceni posmatračke misije, izborni dan je protekao bez neregularnosti koje bi mogle uticati na rezulate izbora.

Naši posmatrači su tokom izbornog dana najčešće prijavljivali nepravilnu upotrebu lampe i spreja, povredu tajnosti glasanja, neproveravanje identiteta birača, kao i kršenje procedure glasanja van birališta. Na pet izbornih mesta primećeno je da biračima gotovo da nisu traženi lična karta ili pasoš, niti je proveravano da li su glasali na drugom mestu, vođene su paralelne evidencije birača, a bilo je i situacija da se građanima sugeriše za koga da glasaju. Ipak, to se događalo na izuzetno malim biračkim mestima, tako da ove nepravilnosti nisu uticale na ishode izbora na teritoriji celog grada.

Posmatrači Res Publike uočili su dva slučaja organizovanog dovođenja građana romske nacionalnosti na birališta, kao i propuste pri glasanju van biračkog mesta, ali reč je o sporadičnim slučajevima.

Rezultati lokalnih izbora u Kragujevcu prema podacima posmatračke misije Res Publike sa svih izbornih mesta

Prema podacima posmatračke misije Res Publike sa svih izbornih mesta u Kragujevcu najviše glasova, odnosno 38,9 odsto, osvojila je lista Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane. Slede Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac sa 15 procenata, dok je na trećem mestu lista Slađan Rakić – Kragujevačka inicijativa – Volim selo svoje – Eko park sa 11,9 odsto glasova. Sedam procenata izašlih birača glasalo je za Novu snagu Kragujevca – Nikola Nešić, a 6,8 odsto dobila je lista Ivica Dačić – Premijer Srbije. Slede 300 Kragujevčana – Dušan Zeka ALeksić – Svetla tačka sa 4,4 % , Za Kragujevac – Znamo se! Doktor Miroslav Stojanović Džiga sa 4,2%. Odbornike u kragujevačkom parlamentu imaće i manjinske liste Pokret Kragujevac prestonica – Srbija Kraljevina – Ruska stranka kojoj je pripalo 1,8%, Kragujevac – Jako i hrabro sa 1,4 i Boris Kovačević Šuma – Moj svet Kragujevac! Šumadijski blok 21 – Crnogorska partija sa 1,2 odsto glasova. Bez mandata ostale su liste MIlica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga sa 2, 4 i Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma sa 2 posto glasova. Nevažećih listića bilo je 2,6 odsto.

Raspodela odborničkih mandata prema podacima posmatračke misije Res Publike sa svih izbornih mesta

Osim izbornog dana, Posmatračka misija Res Publike pratila je i čitav izborni proces od dana raspisivanja izbora. Ovaj period obeležile su izrazita funkcionerska kampanja, zloupotreba javnih resursa, kao i potpuno brisanje granice između države i vladajuće stranke. Izbornu kampanju karakterisala je neravnomerna medijska zastupljenost političkih kandidata i nedostatak pluralizma, naročito u izveštavanju Radio televizije Kragujevac, koja se finansira novcem svih građana.

O detaljnim nalazima posmatračke misije Res Publika će naknadno obavestiti javnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.