Glasanje u inostranstvu: Teško do informacija, još teže do glasačkog listića

Iako je pokušala da se na vreme informiše o proceduri za glasanje u inostranstvu, mlada Kragujevčanka Minja Stojanović, studentkinja Akademije izvođačkih umetnosti u Pragu, ipak neće biti u prilici da iskoristi svoje biračko pravo na izborima 17. decembra. Obratila nam se ne krijući razočaranje, sa željom da javno podeli svoje iskustvo kako se nekom drugom ne bi ponovilo.

Minja kaže da je 1. novembra, čim je saznala da su izbori raspisani, poslala mejl Ambasadi Srbije u Češkoj da bi se raspitala kako da glasa u Pragu, pošto neće moći tog dana da bude na svom glasačkom mestu u Kragujevcu. Kako navodi za Res Publiku, odgovor joj je stigao sutradan iz konzularnog odeljenja.

-Napisali su mi da još uvek nemaju zvanične instrukcije i da će me obavestiti čim budu imali više informacija. Međutim, vreme je prolazilo, pa sam se nakon par nedelja, 26. novembra, ponovo obratila na isti mejl. Tada sam vrlo brzo dobila odgovor da su sve informacije u vezi sa glasanjem bile istaknute na sajtu Ambasade i da je krajnji rok za prijave istekao prethodnog dana. Upitili su mi i izvinjenje, jer nisu stigli pojedinačno da obaveštavaju, pošto su, kažu, bili u velikoj gužvi.

Na pitanje zbog čega joj je bilo važno da glasa, iako ne živi u Srbiji, dok istovremeno puno njenih vršnjaka u našoj zemlji uopšte ne izlazi na izbore, Minja naglašava da želi da učestvuje u društvenom životu svoje države i smatra da je za nju važna mogućnost da izađe na glasanje i bude ravnopravna građanka Srbije.

  •  

-Što se tiče učešća mladih u državnim pitanjima, postoji doza nezainteresovanosti i neinformisanosti. Mladi sve manje prate televizijske programe, a razne sajtove i blogove ne posećuju direktnim putem. Mediji koji su nama bliski su društvene mreže, pa mislim da je važno postavljanje informacija i linkova do važnih sajtova baš na kanalima komunikacije koji su nama primereniji.

I ukoliko ostane van zemlje, ova mlada Kragujevčanka će, kaže, bez sumnje i na narednim izborima ponovo pokušati da glasa. Smatra da bi država trebalo da uloži veći trud da ljudima u dijaspori to i omogući.  

Na ovakve Minjine stavove nesumljivo je uticao i način na koji radi i sa građanima komunicira administracija u Češkoj, državi članici Evrospke unije, u koju je zbog studija otišla pre nešto više od godinu dana.

Minja Stojanović, dvadestjednogodišnja Kragujevčanka, studentkinja je druge godine na Akademiji Izvođačkih Umetnosti u Pragu, na odseku harfa. Završila je srednju muzičku školu „Mokranjac“, kao đak generacije, a tokom srednje škole bila je korisnik stipendije za izuzetno nadarene učenike. Trenutno je članica Akademije Češke filharmonije. Pobednica je više nacionalnih i internacionalnih takmičenja, a do sada je imala mnogobrojne nastupe u Srbiji, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji i Češkoj. Svoj život je, kaže, vezala za muziku i trudi se da obrazovanje stiče kod najvećih svetskih autoriteta, na mestima koja joj dozvoljavaju maksimalnu umetničku slobodu i razvoj. Napominje da Srbiju neizmerno voli, a to gde živi i radi, kako naglašava, određuju prilike koje dobija da se bavim svojim poslom i da zna da će se trud koji uloži isplatiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.