Prikazan film “A sad, da izađete na glasanje”: Koliko vredi vladavina prava u Srbiji

Dokumentarni film “A sad, da izađete na glasanje” prikazan je u kragujevačkom Media Hub-u.

Razgovor sa novinarima nakon projekcije

Ovaj kratki film snimljen je u julu 2023. godine, u selu Kukulovce, južno od Leskovca i kroz interaktivnu umetničku predstavu pokazuje koliko vredi vladavina prava u Srbiji.

Po rečima autora i scenariste Siniše Jankovića, “Berza vladavine prava” koja je prikazana u filmu pokazuje duboko moralno posrnuće našeg naroda.

Siniša Janković, autor i scenarista

Ideja za film nastala je kada su meštani sela Kukulovce postali poznati pošto su najavili bojkot izbora 2022. godine. Razlog za bojkot bila su neispunjena obećanja iz 2017, da njihova ulica, duga 2,5 metara, bude asfaltirana.

Kada je video iz Kukulovaca postao viralan, selo su posetili direktor Puteva Srbije Zoran Drobljak i gradonačelnik Leskovca, a radovi na asfaltiranju su počeli već sledećeg dana.

Film je nastao u okviru projekta Instituta za istraživanje korupcije “Kareja”, a nakon projekcije kragujevačkim novinarima je predstavljena i publikacija Alternativni pristup izradi nacrta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji.

Autori publikacije su antikorupcijski aktivisti Sinića Janković (Kareja), Miroslav Mijatović (PAKT) i Zoran Gavrilović (BIRODI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.