Kragujevački mediji u službi građana: Zgrada Operativno – tehničkog centra “Vodovoda” zarasta u korov

Kragujevačke novine

Objekte Operativno-tehničkog centra „Vodovoda” nije tako lako naći u Industrijskoj zoni u Ilićevu, tik pored velikih hala „Forme ideale”. Njihova izgradnja započela je još davno, pošto je grad prodao plac u Stanovu, gde se centar do tada nalazio. Prodat je kompleks gde su bile prostorije centra „Vodovoda” i „Autosaobraćaja” za 6,5 miliona evra i sve je moralo da se očisti za kupca, austrijsku „Supernovu”.

Kako se navodi, sada sve stoji kao slika jednog neuspešnog posla. Niti je „Supernova” bilo šta započela u Stanovu, niti je objekat OTP „Vodovoda” završen u Ilićevu. Za „Supernovu” kao privatnu kompaniju ne moramo da brinemo, to je njena odluka, ali za nezavršeni OTC svakako moramo jer su tu utucane velike pare poreskih obveznika, građana Kragujevca.

Vlažne fasade

Centar koji se sastoji iz tri lamele, spojene u dnu placa, u obliku okrenutog slova Š, propada od krova nadole, jer su njegove fasade vlažne pri vrhu drugog sprata, gde počinje krov, koji je ravan. Pitanje je kakvo je stanje na samim krovnim pokrivačima i da li tu nešto može da se uradi.

Objekat velikih dimenzija u koji je uloženo mnogo sredstava iz budžeta grada, a koliko tačno nismo uspeli da utvrdimo, jer iz Skupštine grada nisu nam poslali odgovor na postavljena pitanja, nije ograđen, nema čuvarsku kućicu i čuvara, a pitanje je da li ga ikada neko obilazi.

Jedino rešenje da se zgrada zaštiti od daljeg ruiniranja je da se završi i preda „Vodovodu” na upotrebu. Kada će se to dogoditi niko ne zna, jer takvih najava niti prognoza od gradske vlasti nema. Za završetak radova na OTC „Vodovod” bilo je potrebno obezbediti 200 miliona dinara. Radovi su zaustavljeni kada je došlo do smene na čelu gradske vlasti krajem 2014. godine, navodno zato jer su čelnici SNS-a smatrali da je objekat izgrađen nepotrebno velikih dimenzija i kvaliteta.

Ipak, tadašnja nova i štedljiva gradska vlast predviđa potrebnih 200 miliona dinara za završetak OTC-a u budžetu za 2015. godinu, koji je ona sastavila i taj budžet je obavezuje da ga poštuje. Međutim, ta sredstva iz budžeta nisu bila obezbeđena niti je centar završen.
Po rečima Dalibora Jekića, Narodnog poslanika Stranke slobode i pravde i dugogodišnjeg odbornika Skupštine grada, više puta se u budžetu pojavljivala stavka od 200 miliona za završetak OTC-a, u sklopu kapitalnih investicija. Poslednji put je to bilo u budžetu za 2019. godinu, ali se u rebalansu tog budžeta ova cifra više nije pojavila.

Objekat Operativno-tehničkog centra „Vodovoda”

Najnovija informacija koja je upućena portalu Info KG iz gradske uprave kaže da je Gradsko veće dodelilo objekat „Zastavinog servisa” za potrebe OTC-a bez naknade, a na rok dok se ne završi gradnja novog objekta za ove namene. O sudbini završetka novog OTC-a niko ništa ne kaže.

Servis nije rešenje

“Objekat koji ovoliko stoji nezavršen počinje da se devastira. Pitanje je ko ga obezbeđuje, a ako se ne obezbeđuje i čuva, onda je to strašno, jer ono što niko ne čuva znamo kako završava”, kaže Jekić.

Zgrada bivšeg „Zastava servisa”, po njemu, nije adekvatna za namenu OTC-a, jer su za opremu za baždarenje potrebni posebni uslovi. Objekat centra je građen da traje ne narednih četiri pet godina, već za duži period i da zadovoljava sve standarde, ali je to naišlo na protivljenje vlasti naprednjaka koja je došla 2014. godine i rekla da je to preskupo i odlučila da zaustavi gradnju, smatra Jekić.

“Naša stranka smatra da objekat bivšeg „Zastava servisa”, pošto je odlučeno da ne bude autobuska stanica, za šta je inače i kupljen, bude prodat. Za te pare može da se uradi rekonstrukcija dve sale, dvorane „Šumadija” i bioskopa „Pionir”, kao i obnova objekta grada na Kopaoniku”, kaže ovaj poslanik.

On podseća da je pre nekoliko godina, kao član Odborničke grupe „Za naš grad”, sa kolegom Milošem Anđelkovićem držao konferenciju na kojoj je tražio da grad ne kupuje zgradu servisa za potrebe stanice. Sada ponavljaju ideju kako bi se utrošili novci od prodaje, a rešenje za OTC vide jedino u završetku zgrade.

Veroljub Stevanović, poslanik i bivši gradonačelnik, od početka je bio protiv kupovine „Zastavinog servisa”, tvrdeći da je tri miliona evra preplaćena cena, da je tu u pitanju neki dil. Danas kaže da je za te pare moglo da se napravi tri nove autobuske stanice i to na parceli ispod sajmišta, prema carini. O tome zašto grad ne ulaže sredstva u završetak OTC „Vodovoda” odgovara da niko o tome pojma nema.

Svedok događaja sa selidbom OTC-a bio je i Obren Ćetković, dugogodišnji direktor „Vodovoda” i funkcioner SPS-a. Njemu je saopšteno da je grad sklopio ugovor sa „Supernovom” o prodaji lokacije u Stanovu i da preduzeće mora da sruši zgradu i ostale pomoće objekte centra.

Objekti Operativno-tehničkog centra „Vodovoda”

Ja sam prihvatio da se centar seli, ali tek onda kada se izgradi na drugom mestu sve ono što smo imali u Stanovu i isto kakvo je bilo gore. Prolazile su godine, mene su pitali kada ćemo da napustimo ovaj objekat, jer kupac to traži, ali ja nisam promenio svoj uslov bez obzira što smo Verko, bivši gradonačelnik i ja bili u prijateljskim odnosima. Nova zgrada nije završena i selidbe nije bilo dok sam ja bio direktor, seća se Ćetković.

Tako je bilo do 2015. godine, dok nije otišao u penziju, a potom su zgradu srušili i oslobodili lokaciju. Centar se selio i sada završio u Servisu. Da li mu je ovo poslednja selidba do konačnog završetka radova u Ilićevu?

autor Miloš Pantić

Tekst je nastao u okviru projekta „Kragujevački mediji u službi građana – u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.