Lokalni mediji u službi zajednice: Šta znatiželjni građanin ne može da sazna

Kragujevačke novine

Odbornici skupštine grada usvojili su prošle nedelje završni račun za budžet 2021. godine. Realno, gradska kasa godinama nije bila u boljem stanju nego sada – tako kažu zvanični podaci.
Budžetski prihodi bili su skoro 8,5 milijardi dinara, 94 posto od planiranih, a rashodi nešto preko 7,7 milijardi – dvanaest procenata manje nego što je bilo u planu. Tako je napravljen suficit od oko 620 miliona, znači da je toliko preteklo para, mada ekonomisti budžetski suficit ne ocenjuju visokim ocenama, jer on govori da je neko ili nešto zakinuto ili da planirano nije urađeno.
Član Gradskog veća za finansije prof. dr Nenad Stanišić kaže da je 2021. bila znatno veća naplata poreza na dohodak, dobit i kapitalni dobitak, iznosio je 4,4 milijarde dinara, što ukazuje da je došlo do uvećanja ekonomske aktivnosti.
Povećane su i investicije za 60 posto, kao i likvidnost, sve u svemu – prošla godina bila je bolja od prethodne. To kažu brojevi, kada se saberu svi godišnji budžetski prihodi i rashodi.
Međutim, kada bi znatiželjni građanin, kao poreski obveznik, hteo da ima uvid kako se na dnevnom ili nedeljnom nivou troše budžetske pare, kome se i za šta daju, da li su u skladu sa stavkama u odluci o budžetu, kao najvažnijem gradskom aktu na godišnjem nivou – e, to će mu biti malo teže, pa i nemoguće.
Reč je, dakle, o takozvanoj transparentnosti trošenja javnih finansija, odnosno, po srpski, o javnoj dostupnosti, a najbolji način da se stekne utisak o tome su konkretni primeri.
Sve odluke gradske Skupštine i, posebno, Gradskog veća, koje češće zaseda i donosi gomilu raznoraznih rešenja, zaključaka i drugih akata, objavljuju se u Službenom listu grada, jer tako kažu propisi. List nema stalnu periodiku izlaženja, već se štampa kada ima materijala, a dostupan je i na zvaničnom sajtu grada. Listajući Službeni list od 5. maja i 12. aprila naizlazi se i na nerazumljiva rešenja Gradskog veća, koja će biti parafrazirana, a u originalu su preslikana uz ovaj tekst.
Službeni list 19. april, strana 85: Gradsko veće donosi rešenje kojim se saglašava sa izmenama korišćenja subvencija iz gradskog budžeta Sportskog društva „Radnički”, na osnosu stava Skupštine društva. Nikakvog podatka o izmenjenoj visini subvencije nema, dakle nema ni potpune informacije za znatiželjnog građanina.
Službeni list, 19. april, strana 84: Gradsko veće opet donosi rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje udruženja iz oblasti sporta, pa se navodi: „broj 1.500.000 zamenjuje se brojem 2.500.000, broj 500.000 zamenjuje se brojem 700.000, broj 100.000 zamenjuje se brojem 250.000. Pretpostavlja se da su ovi „brojevi” novčani iznosi i svi su povećani, ali po kom osnovu, da li u skladu sa stavkama zapisanim u odluci o budžetu grada? Znatiželjni građanin opet nema potpunu informaciju.
Službeni list, 19. april, strana 79: Gradsko veće daje saglasnot o izmenama posebnog programa za korišćenje subvencija „Centra za strna žita”, ali u ovom rešenju nema ni jedne cifre, šta je promenjeno, verovatno su subvencije povećane, ali znatiželjni građanin opet nema potpunu informaciju.
Službeni list 1. april, strana 3: Gradsko veće usvaja izmene „programa sprovođenja društvene brige za zdravlje na teritoriji grada Кragujevca u 2022. godini”. Tako se Zavodu za urgentnu medicinu daje dodatnih 12,9 miliona dinara, a Domu zdravlja 16,6 miliona, uz isto objašnjenje: „za stvarnje uslova za bolju dostupnost i pristupačnost u korišćenju zdravstvene zaštite”. Кo je razumeo shvatiće, ali znatiželjni građanin opet nije dobio potpunu informaciju.
Službeni list, 1. april, strana 15: data je još jedna saglanost za izmene posebnog programa korišćenja subvencija Sportskog privrednog društva „Radnički”, bez ijednog podatka šta se menja, ali ne treba sumnjati da je „Radničkom” „kanuo” još neki budžetski dinar. Ni o tome znatiželjni građanin nema potpunu informaciju.


I tako dalje. Sličnih rešenja tokom godine bude na desetine. Možda su informacije koje objavljuje Službeni list grada pravno i tehnički regularne, ali su za neupućenog građanina nemušte. Ako bi ovaj naš „znatiželjni” hteo da ima potpune informacije o raspodelama para iz budžeta – neka iz nadležne gradske uprave jave gde se one mogu naći.

autor Miroslav Jovanović

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Medijsko sklonište Kragujevac – Lokalni mediji u službi zajednice” koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.