Solidarnost kao odgovor na nepravdu

Novinaru i dugogodišnjem uredniku Svetlosti i Kragujevačkih novina, Miroslavu Jovanoviću, ponovo je potrebna naša pomoć. Iako smo uspeli da od marta 2019. do maja 2020, uz podršku kolega, prijatelja, medijskih organizacija, kao i brojnih građana, na namenskom računu Res Publike prikupimo 859 000 dinara, ispostavilo se da to nije bilo dovoljno da Jovanović isplati sudsku kaznu. Njegova molba da se kamata otpiše, jer sudski proces neopravdano dugo traje, nije uvažena, pa se ispostavilo da je sav novac prikupljen u donatorskoj akciji Res Publike bio dovoljan da se pokrije samo iznos zatezne kamate. Neplaćen je ostao čitav dug od 820.000, plus 98.000 dinara nove kamate, koja će se obračunavati sve dok se kazna ne namiri u potpunosti.

Zato se Miroslav Jovanović nedavno našao u velikom problemu, jer su mu izvršitelji zaplenili dve trećine penzije na neodređeno vreme, odnosno do isplate duga od oko 900 000 dinara. To znači da će mu od skromne penzije za život ostajati svega 14 000 dinara mesečno. Jovanović je zaslužan kragujevački novinar, koji je čitavu profesionalnu karijeru proveo u Kragujevcu, posvećen informisanju građana u javnom interesu. Kako bismo mu pomogli da dostojanstveno proživi penzionerske dane, priključujemo se apelu za pomoć i pozivamo građane da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu uplatom novčanih sredstava na račun 330-2300102594666-44, kod AIK banke.

Podsećamo da se Miroslav Jovanović u nezavidnoj situaciji našao jer ga je sud obavezao da kao odgovorni urednik plati deo kazne za izgubljene sudske sporove, zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca iz 2004. odnosno 2005. godine. Iako je Svetlost te kazne najpe isplatila, ne tražeći novac od urednika i novinara- autora tekstova, situacija se promenila nakon privatizacije tog medija. Kada je 2009. ceo redakcijski tim dao otkaz i u maju te godine pokrenuo Kragujevačke novine, odgovornom uredniku Miroslavu Jovanoviću već u junu je stigla tužba Svetlosti, kojom se tražilo da „solidarno” snosi deo troškova za već plaćene kazne. Osnovni sud u Kragujevcu 2014. nalaže Jovanoviću da plati 820.000 dinara, plus sudske troškove. Ta presuda postaje pravosnažna posle četiri i po godine, a za sve to vreme obračunava se zatezna kamata. Udruženje Res Publika je na račun postupajućeg izvršitelja u maju 2020. uplatilo 859 000 dinara, a Jovanović je u januaru ove godine obavešten da je dužan da isplati još 900 000, odnosno da će mu biti stavljena zabrana na dve trećine penzije do namirenja tog iznosa.  

Svetlost je prestala da postoji još 2011, a pre godinu dana je i formalno izbrisana iz registra, kroz stečajni postupak. Nekada veoma poznat, a tokom devedesetih i jedan od najuticajnijih u zemlji, taj štampani mediji svoj najveći uspon imao je upravo dok je Miroslav Jovanović bio na čelu uređivačkog tima. Ispostavilo se da je umesto priznanja za svoj rad, po odlasku u penziju dobio samo novčanu kaznu koja ugrožava njegovu egzistenciju i koju će morati dugo da isplaćuje. Zato vas pozivamo na solidarnost, kako bismo zajednički pokušali da ublažimo nepravdu nanetu kragujevačkom novinaru Miroslavu Jovanoviću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.