Sedam je srećan broj

Od sprovođenja prvog medijskog konkursa u Kragujevcu do toga da razvoj povoljnog okruženja za rad medija postane jedan od prioriteta grada u narednoj deceniji, samo su neki od uspeha koje smo postigli u 7. godini rada i na koje smo ponosni na dan kada obeležavamo godišnjicu osnivanja
udruženja Res Publika.

Sve svoje snage prethodnih godina usmeravali smo ka tome da javno informisanje Kragujevačana i Kragujevčanki bude kvalitetnije, da pomognemo lokalnim medijima koji rade u javnom interesu da prebrode teške trenutke i nastave da rade, da se suprotstavimo diskriminaciji novinara i gušenju slobode informisanja. Dokumentarni filmovi, akcije, debate, istraživanja i analize, osnivanje i rad Medijskog skloništa Kragujevac, samo su neki od poduhvata kojima smo pokušavali da ukažemo na probleme na lokalnoj medijskoj sceni i podstaknemo solidarnost među kragujevačkim redakcijama, a građane podsetimo koliko je javno informisanje važno za sve segmente života u gradu.

Godinu smo započeli praćenjem sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u 2021, koji je kragujeačka lokalna samouprava raspisala prvi put posle 6 godina. Nastavili smo velikim istraživanjem o javnom informisanju u vreme pandemije i traganjem za predlozima kako da obaveštavanje građana u vanrednim situacijama učinimo boljim. Uključili smo građane, medije, predstavnike lokalne samouprave i zdravstvenih institucija.

Nastavili smo da se zalažemo za pravovremeno informisanje građana o kvalitetu i zagađenosti vazduha, a pratimo i reformu javne uprave u Kragujevcu, odnosno ispitujemo koliko je lokalna samouprava otvorena za javnost i zaista pruža priliku građanima da se učestvuju u donošenju odluka. I sami smo se uključili u jedan takav proces – usvajanje Plana razvoja Kragujevca do 2031. godine. U samom finišu ove procedure uspeli smo da doprinesemo izmenama predloženog dokumenta, tj da se lokalna uprava obaveže da će raditi na „unapređenju okruženja za rad medija i informisanje građana u javnom interesu“, a napisali smo i analizu stanja u sektoru javnog informisanja, jer je ovaj važan segment bio izostavljen.

Uz razne vidove podrške i pomoći koje pružamo novinarima i medijima, od ove godine Res Publika je počela da podržava i organizacije civilnog društva i aktiviste u Kragujevcu i Šumadiji koji se bave zaštitom ljudskih prava. Do sredine naredne pomagaćemo im da svoje akcije učine što vidljivijim u
javnosti, a građane podsećati na važnost angažovanja u zajednici, toleranciju, ravnopravnost i solidarnost.

Obeležavanje 7. rođendana Res Publike

Uvereni smo da će nam 8. godina rada doneti mnogo novih akcija i uspešno savladanih izazova, uz nova pojačanja – mlade aktiviste i aktivistkinje spremne da se angažuju da Kragujevac zajedno učinimo boljim mestom za život.

Obeležavanje 7. rođendana Res Publike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.