„Vratili smo“ informisanje u Plan razvoja Kragujevca

Nakon višegodišnjeg ignorisanja medija, kragujevačka gradska uprava nastojaće da u narednoj deceniji popravi stanje na lokalnoj medijskoj sceni, bar sudeći prema prioritetima definisanim Planom razvoja grada Kragujevca od 2021. do 2031. Predlog Res Publike da se informisanje uvrsti među prioritetne ciljeve u oblasti vanprivrede i društvenog razvoja, prihvaćen je i postao je deo planskog dokumenta, koji su na poslednjoj sednici usvojili odbornici Skupštine grada Kragujevca. Time se lokalna samouprava obavezala da će raditi na „unapređenju okruženja za rad medija i informisanje građana u javnom interesu“.

Kao udruženje koje je već godinama posvećeno unapređenju lokalnog javnog informisanja, uključili smo se u javnu raspravu o Nacrtu plana razvoja grada Kragujevca, u kojem je ova oblast bila potpuno izostavljena. Smatrali smo da zbog svih problema koji su opterećivali kragujevačku medijsku scenu i značajno uticali na pad kvaliteta informisanja građana, lokalna samouprava ima obavezu da ovu društvenu delatnost u narednom periodu tretira kao jedan od prioriteta.

Uspostavljanje održivog sistema finansiranja proizvodnje medijskih sadržaja u skladu sa profesionalnim standardima, unapređenje i efikasnija primena relevantnih medijskih propisa, povećana transparentnost i pokretanje javnog dijaloga o prioritetnim temama, treba da doprinesu kvalitetnom javnom informisanju građana i građanki Кragujevca. Pokazatelj da se u praksi to zaista i dešava biće veća budžetska izdvajanja za medije, raspisivanje bar jednog konkursa godišnje, povećanje indeksa transparentnosti i uključivanje građana u definisanje tema od javnog interesa.  

Uz prioritetni cilj „unapređenje okruženja za rad medija i informisanje građana u javnom interesu“, Res Publika je Planu razvoja grada Kragujevca doprinela i kreiranjem analize stanja u sektoru javnog informisanja. Naime, ova važna oblast, prema obrazloženju nadležnih, izostavljena je u prvobitnom nacrtu dokumenta zbog „tehničke greške“. Intervencijom Res Publike oblast informisanja je „vraćena“ i potpunije opisana u konačnoj verziji plana.  

Smatramo da je za pohvalu činjenica da je javnost imala priliku da svojim predlozima utiče na sadržaj ovog važnog akta, kojim se planira razvoj Kragujevca u narednih deset godina. Res Publika će nastaviti da prati rad lokalne samouprave, posebno u segmentima informisanja, odgovornosti i transparentnosti, da aktivno učestvuje u javnim raspravama i poziva i ohrabruje građane da se uključe u donošenje odluka.

Plan razvoja grada Kragujevca od 2021. do 2031. za sada je dostupan samo u Službenom listu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.