Učešće javnosti u odlučivanju: Slučaj Kragujevac

Jedan od ključnih zadataka Res Publike je da građanima i građankama Kragujevca pomogne da ostvare svoje pravo na informisanje i uključivanje u donošenje odluka u lokalnoj zajednici. Zato ćemo se do juna 2022. upustiti u veliki istraživački poduhvat kako bismo saznali koliko su prilika Kragujevčani i Kragujevčanke imali da se uključe u rad javne uprave u prethodnom periodu, da dođu do informacija o njenom radu i trošenju novca iz gradske kase.

Beležićemo i analizirati uslove za učešće javnosti u odlučivanju, kreiranju javnih politika, kao i dostupnost informacija o radu lokalne samouprave. Razgovaraćemo sa organizacijama civilnog društva, predstavnicima gradskih institucija i sa građanima, čije mišljenje nam je veoma značajno. Sve informacije do kojih dođemo i sve ono što saznamo i naučimo, pretočićemo u izveštaj sa preporukama. Na ovaj način želimo da doprinesemo boljoj informisanosti i većem angažovanju građana u praćenju reforme javne uprave. Podršku za to dobili smo u okviru programa WeBER 2.0. 

Projekat Res Publike “Uslovi za učešće zainteresovane javnosti u radu javne uprave i dostupnost informacija o radu javne uprave i javnim finansijama: slučaj Kragujevac” predstavlja deo Programa malih grantova za organizacije civilnog društva za praćenje RJU na lokalnom nivou u okviru Projekta osnaživanja civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu – WeBER 2.0, koji finansira Evropska unija. WeBER 2.0 projekat sprovodi Centar za evropske politike – CEP (Srbija), u svojstvu vodećeg partnera na projektu, sa partnerskim organizacijama: Institut za demokratiju i posredovanje (Albanija), Vanjskopolitička inicijativa BH (Bosna i Hercegovina), Grupa za pravne i političke studije (Kosovo), Institut alternativa (Crna Gora), Institut za evropske politike (Severna Makedonija) i Centar za evropske politike – EPC (Belgija).

Ovaj projekat finansira Evropska unija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.