Medijsko sklonište predlaže izmenu budžeta za informisanje

Medijsko sklonište Kragujevac je u okviru javne rasprave o nacrtu Odluke o budžetu grada za 2021. godinu Gradskom veću dostavilo svoj predlog koji se odnosi na oblast javnog informisanja.

Predlog podrazumeva izmenu budžeta planiranog za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i to tako da se umesto 3.000.000,00 dinara za ovaj trošak dodeli isti iznos sredstava kao i u budžetu za 2020, odnosno 10.000.000,00 dinara

Podsećamo da je prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, kao i Zakonu o javnom informisanju i medijima, grad Kragujevac dužan da štiti javni interes u informisanju sufinansiranjem projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji se tiču dobrobiti cele zajednice.

Smatramo da pri određivanju iznosa za sufinansiranje medijskih sadržaja treba uzeti u obzir i veličinu i značaj našeg grada, kao i broj potencijalnih korisnika ovih sredstava. Samo u Kragujevcu u Registru medija koji vodi Agencija za privredne registre upisano je više od 30 subjekata, a pravo da učestvuju na konkursu imaju i mediji iz cele Srbije čiji sadržaji su dostupni građanima i građankama Kragujevca. Kao odrednica bi mogla da posluže izdvajanja koja su ovoj godini imali pojedini gradovi i opštine – grad Beograd je u 2020. za medijski konkurs opredelio 85 miliona dinara, Niš je izdvojio 89 miliona, Novi Pazar 64.1 milion, a Pančevo 40 miliona, dok je nerazvijena opština Rekovac medijima dodelila ukupno 2.8 miliona dinara. Tim novcem, ove lokalne samouprave su na javnim konkursima podržale različite projekte više desetina medija i drugih pravnih lica registrovanih za proizvodnju medijskog sadržaja. 

Podsećamo da Grad Kragujevac od usvajanja Zakona o javnom informisanju i medijima, u avgustu 2014. godine, nikada nije realizovao konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, što znači da lokalni mediji punih šest godina uopšte nisu koristili budžetska sredstva za proizvodnju medijskih sadržaja. U istom periodu, za redovno funkcionisanje Radio-televizije Kragujevac izdvojeno je par stotina miliona dinara novca svih građana.

Treba imati u vidu da lokalna samouprava prema Zakonu o javnom informisanju i medijima ima obavezu da podstiče raznovrsnost medijskih sadržaja, slobodu izražavanja ideja i mišljenja, slobodan razvoj nezavisnih i profesionalnih medija, i tako doprinosi zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije. To znači da bi putem konkursa trebalo da nastoji da rasporedi budžetska sredstva na što više medija, primereno budžetima predloženih projekata.

Ekonomska kriza i sporo punjenje budžeta ne bi trebalo da budu opravdanje da grad Kragujevac za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja izdvoji sredstva kao jedna mala i nerazvijena opština, pošto je reč o izuzetno važnoj društvenoj delatnosti.Samo kada su građani upućeni u pitanja od javnog značaja, oni su u mogućnosti da donesu informisane odluke od važnosti za njihov život, a uslov za to je da dobiju sve potrebne informacije koje će im pomoći da odluče na najbolji način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.