Istine i laži u doba pandemije

Medijska slika u vreme pandemije, način izveštavanja u kriznim situacijama i pitanje da li do građana stižu proverene, istinite i pravovremene informacije, neke su do tema o kojima su govorili učesnici druge onlajn debate Medijskog skloništa Kragujevac, pod nazivom “Istine i laži u doba pandemije”.

Novinarka BIRN-a, Natalija Jovanović,  autorka teksta koji je razotkrio prikrivanje zvaničnih podataka o broju preminulih od posledica korona virusa, rekla je da su informacije koje su stizale sa lokala pokrenule sumnju u ispravnost podataka koje su nadležni svakodnevno saopštavali. Njeno istraživanje koje je pokazalo da je od javnosti sakrivena informacija da su brojevi zaraženih i preminulih od posledica korona virusa, u periodu od 19. marta do 1. juna, drastično veći nego što je predstavljeno, izazavalo je veliku pažnju javnosti. Donekle je uticalo i na promenu načina izveštavanja medija i veću transparetnost,  ali kako napominje Jovanovićeva, nije došlo do utvrđivanja odgovornosti za tako veliku manipulaciju.

Broj preminulih od posledica korona virusa u Kliničkom centru Kragujevac, tema je koja od samog starta pandemije izaziva interesovanje kragujevačkih medija. Do tih informacija, međutim, gotovo je nemoguće doći. Gordana Mirović, dopisnica Agencije Beta iz Kragujevca, navela je da je u više navrata pokušala da sazna broj preminulih od  kovida 19 u kragujevačkoj bolnici, ali je nailazila ili na zid ćutanja ili pak na potpuno nerazumevanje značaja informisanja javnosti o toj temi. Ona je napomenula da bi redovno saopštavanje tih podataka sigurno uticalo na podizanje svesti građana o opasnosti kojoj su izloženi, kao i na veće pošovanje epidemioloških mera. Sem toga, podatak o broju umrlih neophodan je radi sagledavanja celokupne zdravstvene situacije i građani svakako imaju pravo na te informacije koje su od javnog značaja, naglasila je Mirovićeva.

Da je pravovremena i istinita informacija važna koliko i zdravlje, stav je koji od početka pandemije dele zaposleni u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu, koji je i širom Srbije postao poznat kao zdravstvena ustanova koja ima dobru saradnju sa medijima i na dnevnom nivou dostavlja aktuelne podatke.  Dr Dragan Vasiljević, direktor Instituta, istakao je da njegovo iskustvo potvrđuje da je objektivno informisanje jedan od najvažnijih faktora u kriznim situacijama. On je napomenuo da redovno dostavljanje podataka, na neki način, deluje umirujuće na građane i ukazuje im da nadležni rade svoj posao. Vasiljević je istakao da je izveštavanje kragujevačkog Instituta za javno zdravlje posledica iskustva iz prethodnih vanrednih situacija u Srbiji, kao i da je podložno promenama i uvođenju novih parametara, važnih za razumevanje toka pandemije.

Snimak cele debate Medijskog skloništa “Istine i laži u vreme pandemije” možete pogledati na Youtube kanalu udruženja Res Publika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.