Otvorena vrata pravosuđa ponovo u Kragujevcu

Osnovni sud u Kragujevcu ponovo se otvara za dijalog sa građanima, ali ovoga puta u online okruženju.

Tema Otvorenih vrata pravosuđa u Kragujevcu je “Šta sve treba da znamo o troškovima sudskog postupka?”. Najvažnije informacije predstaviće sudije Osnovnog suda u Kragujevcu Jelica Marašević i Biljana Božović, i Predrag Kolaković, sudija Osnovnog suda u Jagodini i član Upravnog odbora Društva sudija Srbije. Razgovor moderira Dejan Petković, član Foruma sudija Srbije.

Zainteresovani građani mogu u komentarima postaviti pitanje pre ili tokom događaja, koji će biti emitovan uživo na Facebook stranici Otvorena vrata pravosuđa, kao i na stranici udruženja Res Publika

“Tematska otvorena vrata” u Osnovnom sudu u Kragujevcu, deo su projekta Otvorena vrata pravosuđa, čiji je cilj da poveća poverenje kroz razvoj dijaloga i komunikacije između građana i predstavnika pravosuđa kao i jačanje odgovornosti njihovog rada.

Jedan od važnih zadataka projekta, koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, je da pomogne građanima da bolje razumeju Ustavom zagarantovana prava, ali i da ih upozna sa funkcionisanjem pravosudnog sistema i kako sudije i tužioci donose odluke koje su pravične i racionalne. U realizaciju projekta je uključeno 27 organizacija civilnog društva: 12 organizacija koje se bave ljudskim pravima i razvojem demokratije, kao i strukovna udruženja pravosuđa, i 15 lokalnih organizacija civilnog društva iz 15 jedinica lokalnih samouprava. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.