Odgovornost i poštovanje umesto uvreda

Udruženje Res publika najoštrije osuđuje neprimereno obraćanje Radomira Nikolića, komandanta Kriznog štaba grada Kragujevca, koji je obrazlažući odluku o uvođenju vanredne situacije rekao da je „našem narodu potrebna motka“. Nikolić je na taj način uvredio građane i građanke Kragujevca, ali i cele Srbije i još jedanput demonstrirao potpuno nerazumevanje svoje uloge, kao i obaveze i odgovornosti koju ima prema javnosti. Ova sramna izjava istovremeno je i dokaz da je odlazeći gradonačelnik nedostojan bilo kakve javne funkcije.

Iako smatramo da gnev i bes u komentarima na društvenim mrežama  ne iznenađuju, verujemo da u drugi plan potiskuju suštinu problema, a to je naglo pogoršanje epidemiološke situacije u Kragujevcu. Žalosno je što Nikolić ovakvim istupom  dodatno narušava ionako poljuljano poverenje u Krizni štab, čija bi uputstva svi trebalo da sledimo u aktuelnim okolnostima.

Zato apelujemo na građane i građanke da budu odgovorni, da brinu o svom i zdravlju ljudi u svojoj okolini, bez bilo čijeg „naređenja“. Javne funkcionere pozivamo da se prema njima odnose sa poštovanjem, uvažavajući činjenicu da su upravo građani i građanke oni kojima treba da polažu račune.

foto: Glas Šumadije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.