Niš ekspres prošao kroz Kragujevac

Formiranje konkursne komisije, koja ima zadatak da proceni kvaliitet i opravdanost medijskih projekata i gradskoj upravi predloži kako da raspodeli novac na javnom pozivu, ni u Kragujevcu nije odstupilo od već razrađene šeme. U prilog tome ide činjenica da su u ovom radnom telu sedeli predstavnici udruženja poznatijeg po učešću u konkursnim komisijama, nego po svom profesionalnom radu.

Tako je za člana komisije imenovan Miodrag Miljković iz Niša, u BIRN-ovoj bazi „Medijski eksperti“ svrstan među „Top 10 članova komisija u Srbiji“. U periodu od 2015. do druge polovine 2018. njega je, prema BIRN-ovom istraživanju, predlagalo Društvo novinara Niša, dok je o projektima u Kragujevcu odličivao kao nezavisni stručnjak za medije, koji se sam kandidovao. To ipak ne znači da i Društvo novinara Niša nije imalo svog predstavnika u kragujevačkoj komisiji, pošto je na predlog tog udruženja, za člana imenovan Aleksandar Stanojević. Zbog takvog sastava konkursne komisije, Ljubiša Obradović, predstavnik Udruženja novinara Srbije iz Kragujevca, najpre izabran za njenog trećeg člana, odlučio je da se povuče. U ostavci, Obradović, inače dugogodišnji novinar i urednik u kragujevačkom listu Svetlost, Radio televiziji Kragujevac, i na internet portalu RTS-a, kao razlog je naveo to što su od tri imenovana člana, dva iz Društva novinara Niša – jedan zvanično kao predstavnik DNN-a, a drugi kao nezavisni stručnjak, a inače član Upravnog odbora ovog udruženja. Obradović je istakao da nije uspeo da utvrdi „suštinsku povezanost Društva novinara Niša sa medijskom scenom u Кragujevcu, niti mogućnost da dva predstavnika tog udruženja, u tročlanoj komisiji, procenjuju šta je javni interes Кragujevčana, bez obzira na njihovu dobru volju“. Pošto se Ljubiša Obradović povukao, umesto njega, na predlog Lokal Presa, za člana konkursne komsije u Kragujevcu imenovan je Dragan Đorđević, direktor Sremskih novina. Kada je komisija završila sa radom, a pre objavljivanja konačnog rešenja o dodeli sredstava, Đorđević je javno pohvalio način na koji je konkurs sproveden. “Napravili su i dodatne formulare za bodovanje, kako bi sve bilo transparentno. Detaljno smo analizirali i ocenjivali pristigle projekte. Ceo proces protekao je bez problema i bez ikakvih pritisaka. Zaista sam prijatno iznenađen i svima govorim kako je sve to dobro urađeno“, rekao je Đorđević za UNS.

A da baš i nije sve urađeno kako je prvobitno planirano, svedoči podatak da je prvo rešenje o formiranju komisije objavljeno tek 3. marta, iako je u javnom pozivu bilo navedeno da će najkasnije do 22. februara načelnik nadležne gradske uprave doneti rešenje o njenom imenovanju. Nakon ostavke  jednog od članova, 10. marta usvojeno je izmenjeno rešenje o formiranju konkursne komisije. Iako je početak obeležilo kašnjenje, nastavak konkursne procedure bio je efikasan, pošto je predlog o raspodeli sredstava objavljen 12. aprila, a konačno 15 dana kasnije, odnosno gotovo ceo mesec pre krajnjeg roka ( 25. maja).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.