Kragujevački mediji u službi građana: Oaza u srcu grada dobija rekreativni park

Ritam grada

Skoro dve godine nakon što se dobar deo javnosti pobunio protiv planova da se na obalama jezera Bubanj grade poslovno stambeni objekti i izdejstvovanih promena u planu detaljne regulacije, danas je izvesno da će na toj lokaciji ipak biti gradnje, ali donekle primerenijih sadržaja.

Već su u toku radovi na izgradnji turističkog zabavno – rekreativnog parka, a kuju se planovi i da ovde bude lociran Vizitorski centar.

Direktor Gradske turističke organizacije Kragujevac, Bojan Pavlović, ističe da radovi na izgradnji zabavno – rekreativnog parka idu brže nego što je planirano.

“Do sada je završeno oko 60 odsto radova, a sam proces izgradnje se odvija i brže od onog koji je planiran. Rok za izvođernje radova je 120 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u radove, a radovi su, podsećam, počeli 4. oktobra”, kaže Pavlović.

Radovi na izgradnji turističkog zabavno – rekreativnog parka na jezeru Bubanj

On navodi da su projektom predviđeni sadržaji za najmlađe posetioce, poput mini golf terena sa kućicom za izdavanje opreme,  dečji avantura park sa osam prepreka, mini zip lajn, ali i takozvani tjubing, odnosno sankanje u tubi na sintetičkoj podlozi.

“Projekat finansiraju Ministarstvo turizma i omladine sa 15 miliona i grad Kragujevac sa 5 miliona dinara”, precizira Pavlović i dodaje da su u potpunosti ispoštovani svi zahtevi ekoloških udruženja i građana, kada je u pitanju očavanje živote sredine na samoj obali jezera.

“Idejni projekat i Urbanistički projekat za izgradnju ovog parka su urađeni u potpunosti u skladu sa Planom detaljne regulacije “Park jezero Bubanj”, koji je Skupština grada Kragujevca usvojila 25. marta. Dakle, za izgradnju ovog parka je opredeljena lokacija koja je pomenutim PDR-om previđena za turističke i sportsko – rekreativne sadržaje. Sredstva Ministarstva su odobrena po konkursu za infrastrukturne projekte u oblasti turizma upravo zbog toga što je osnovni cilj projekta jačanje turističke infrastrukture ovog prostora, koji zbog svog turističkog potencijala i zavređuje adekvatnu valorizaciju. Zato se nadamo da će ovaj projekat uticati na veću atraktivnost ovog lokaliteta koji je sastavni deo gradske turističke ponude. Svi sadržaji su projektovani tako da njihova montaža i korišćenje ne ugrožavaju biodiverzitet jezera i njegovo prirodno okruženje. To nam je svakako bio osnovni preduslov”, ističe Pavlović.

Radovi na izgradnji turističkog zabavno – rekreativnog parka na jezeru Bubanj

On smatra i da će, kao sastavni deo turističke ponude grada, zabavni park svakako biti komplementaran sa planiranim Vizitorskim centrom u neposrednoj blizini, kao i svim drugim potencijalnim sportsko – rekreativnim i edukativnim sadržajima. Ipak, o rokovima za izgradnju Vizitorskog centra, prema njegovim rečima, još je rano licitirati.

“Usvajanjem Plana detaljne regulacije stvoreni su preduslovi da se uđe u postupak, pre svega, izrade idejnog rešenja kojim bi se planirali svi sadržaji primereni jednom gradskom vizitorskom centru. PDR-om je opredeljena lokacija na kojoj bi ovakav objekat mogao biti izgrađen. Nadamo se podršci grada za izradu projekta tokom sledeće godine, a u cilju pripreme dokumentacije za eventualno apliciranje za podršku nadležnog ministarstva”, zaključuje Pavlović.

Napretka ima, ali nedovoljno

Za udruženje „Ekomar“ prostor Parka „Jezero Bubanj“, prema Genaralnom urbanističkom planu, deo je ekološke celine Lepenica, koju karakteriše visoka koncentracija izvora zagađenja različitih kategorija, koja se odražava na povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, veliki intenzitet buke.

Iz pomenutih razloga, stav udruženja „Ekomar“ je da svako značajno smanjenje zelenih površina na ovom prostoru može imati negativan uticaj i na životnu sredinu, jezero i na samu namenu prostora.

Budući izgled turističkog zabavno – rekreativnog parka na jezeru Bubanj

“Postoji izvesni napredak u planiranju ovog prostora u odnosu na ranija dokumenta, što se ogleda pre svega svega u činjenici da više nije moguća izgradnja poslovno-stambenih višespratnih objekta, ali i dalje je ovaj prostor planiran tako da poslovanje zauzima više od 50 odsto prostora, a da je manji deo predviđen za zelenilo”, navode u „Ekomaru“.

Ove stavove udruženje je predočilo gradu u postupku javnog uvida za Plan detaljne regulacije „Park jezero Bubanj“, ali nažalost komentari su samo delimično usvojeni.

Udruženje „Ekomar“ smatra da ovaj prostor mora biti uređen uz poštovanje mišljenja šire javnosti koja se zalaže da taj deo grada ostane, pre svega, uređena zelena površina od koristi za sve građane grada Kragujevca.

autor Nenad Živadinović

“Tekst je nastao u okviru projekta “Kragujevački mediji u službi građana- u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.