Kragujevački mediji u službi građana: Rekonstrukcija Kliničkog centra vraćena na početak- raspisan tender za idejno rešenje

Res Publika

Ministarstvo zdravlja raspisalo je 14. aprila tender za izradu tehničke dokumentacije za potrebe izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu.

Da će se to zaista i desiti najavila je, obilazeći ovu ustanovu nekoliko dana ranije, ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Međutim, iako je u medijima pompezno najavljeno da se radi o tenderu za izgradnju i rekonstrukciju ove kragujevačke ustanove, na prve radove ćemo čekati bar još dve godine, jer je rekonstrukcija vraćena na početak.

Urgentni centar UKC Kragujevac

Tome u prilog ide i činjenica da se tender koji je Ministarstvo raspisalo odnosi isključivo na izradu tehničke dokumentacije, a ne na radove na izgradnji i rekonstrukciji objekata.

Naime, javna nabavka podrazumeva izradu tehničke dokumentacije, uključujući i geodetska i geotehnička ispitivanja, idejno arhitektonsko rešenje, urbanistički projekat, elaborat o faznoj izgradnji, projekte za građevinsku dozvolu, kao i pribavljenje svih mišljenja i saglasnosti, u skladu sa zakonima i propisima Republike Srbije.

Onaj ko bude izabran na tenderu trebalo bi da uradi i tehnički deo konkursne dokumentacije na osnovu koje bi Ministarstvo kasnije moglo da sprovede javnu nabavku za izbor izvođača radova na Univerzitetskom kliničkom centru.

Iako u objavljenoj dokumentaciji ne piše kolika je procenjena vrednost ove javne nabavke, ministarka Grujičić je najavila da je sredstva za izradu tehničke dokumentacije izdvojila država Srbija, a da će novac za izgradnju i rekonstrukciju UKC Kragujevac biti obezbeđen od Evropske investicione banke.

Rok za podnošenje prijava prvobitno je bio 10. maj 2023. godine, da bi već posle pet dana od raspisivanja tendera došlo do prvog odlaganja, pa je novi rok za podnošenje prijava 19. maj.

Pružalac usluga će biti izabran u roku od 30 dana, a on će kasnije imati rok od 300 dana od zaključenja ugovora da izvrši sve svoje obaveze, koje nisu male.

U prvih 75 dana od zaključenja ugovora pružalac usluga je u obavezi da izradi urbanistički projekat i idejno rešenje za sve faze izvođenja radova, kao i da podnese zahtev za izdavanje lokacijskih uslova.

Projekti i zahtevi za izdavanje građevinskih dozvola moraju biti gotovi u roku od 150 dana, a glavni projekti zaštite od požara i procene uticaja na životnu sredinu u roku od 240 dana od zaključenja ugovora.

Zanimljivo je i da se kao osnov za izradu tehničke dokumentacije koristi Nacrt glavnog projekta koji je razvijan do 2012. godine, pa njena izrada podrazumeva usklađivanje i dopunu postojeće dokumentacije za Glavni projekat 2012, kao i izradu nove dokumentacije za objekte koji nisu bili deo ovog projekta.

UКC Кragujevac – Postojeći objekti prema Master planu “Generalni plan, Plan razvoja institucionalnog kompleksa” iz 2010. godine.

Planom je predviđena izgradnja novog operacionog bloka koji bi bio povezan sa urgentnim prijemom i ambulantama, rekonstrukcija onkologije, uređenje partnernih površina dela Kliničkog centra i izgradnja tehničkih blokova, odnosno toplotne i trafo stanice i objekta za skladištenje i obradu medicinskog otpada.

Od radova koji nisu bili uključeni Glavnim projektom iz 2012. godine najznačajnija je rekonstrukcija urgentnog prijama i ambulanti, kao i rušenje kuhinje, psihijatrijske dnevne bolnice i objekta interne dnevne bolnice i ORL ambulante.

Gostujući na Radio televiziji Srbije, ministarka Danica Grujičić je početak radova najavila za kraj 2024. ili početak 2025. godine.

Iako je javni poziv raspisan samo nekoliko dana nakon ministarkinog obećanja, to, ipak, nije ulilo poverenje Kragujevčanima i zdravstvenim radnicima u UKC Kragujevac, koji kažu da su o rekonstrukciji ove ustanove slušali od 2011. godine.

  • Ovo je tek tender za projekat. Kako ih nije sramota da se hvale novim UKC kad ni projekat nemaju, jedan je od komentara na objavljenu vest o novom tenderu.

Na njega se nadovezuje drugi koji kaže da je predsednik obećao da će Kragujevac dobiti novi klinički centar još 2014. godine, dok su neki korisnici društvenih mreža u komentarima podsetili da je kredit za sva četiri klinička centra u Srbiji odobren još daleke 2006, pa pitaju nadležne gde je nestao novac i ko je odgovoran što posle 16 godina za kragujevački UKC još uvek nije izrađen ni projekat.

Poverenje ne uliva ni činjenica da je prethodni tender za idejno rešenje, koji je Ministarstvo raspisalo zajedno sa delegacijom Evropske unije u Srbiji, obustavljen u februaru ove godine, zbog “vanrednih okolnosti i suštinskih promena tržišnih uslova koje onemogućavaju normalno izvršenje ugovora”.

Taj tender je bio raspisan još u januaru 2021. godine i posle dve godine bez ikakvih rezultata je obustavljen.

Da podsetimo, država je u decembru 2006. godine dobila kredit za rekonstrukciju Kliničkog centra Srbije i kliničkih centara u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Sva četiri klinička centra trebalo je da budu završena do 2011. godine. Zdravstveni radnici sa kojima smo razgovarali kažu da se sećaju da je u dvorištu tadašnjeg Kliničkog centra Kragujevac pobodena i tabla na kojoj je pisalo da će rekonstrukciju finansirati Evropska unija.

Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu

Ministarstvo zdravlja je 2007. godine čak izabralo i firme koje je trebalo da urade projektovanje i nadzor za rekonstrukciju ovih kliničkih centara, da bi 2011, kada je trebalo da radovi već uveliko budu završeni, u javnost dospela informacija da još uvek nisu gotovi ni glavni projekti.

U maju 2012. godine predstavljen je prvi idejni projekat za rekonstrukciju Kliničkog centra Kragujevac, koji je i danas, kao što se vidi u novom javnom pozivu, osnova za izradu tehničke dokumentacije.

Od tada do danas, Kragujevčani su se naslušali lažnih obećanja. Poslednji koji je najavio rekostrukciju UKC bio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je prošle godine istakao da bi u ovu zdravstvenu ustanovu trebalo da bude uloženo 43 miliona evra i da se čeka saglasnost da Evropska investiciona banka izabere izvođača radova.

Međutim, kao što je već spomenuto, taj tender je obustavljen, pa je rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu nedavno vraćena na početak, na izradu tehničke dokumentacije.

autorka Violeta Glišić

Tekst je nastao u okviru projekta „Kragujevački mediji u službi građana – u potrazi za rešenjima”, koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.